Grecia continuă să se scufunde: Deficitul bugetului a crescut cu aproape o treime în primul semestru

Autor: Anca Dumitrescu 11.07.2011

Deficitul bugetului central al Greciei a crescut cu aproape o treime în primul semestru şi a depăşit ţinta interimară din programul internaţional de susţinere financiară, transmite Reuters.

Datele referitoare la deficitul bugetului central exclud bugetele autorităţilor locale şi cheltuielile privind asigurările sociale şi nu coincid cu deficitul bugetului general, luat în calcul la evaluarea progreselor reformelor fiscale ale Greciei.

Nerespectarea obiectivelor fiscale, din cauza recesiunii, a obligat guvernul elen să aprobe în iunie noi măsuri de austeritate, pentru a obţine un al doilea pachet de sprijin financiar din partea Uniunii Europene şi FMI.

"Anticipăm că actualul deficit de venituri va fi acoperit în a doua jumătate a anului, ca urmare a măsurilor fiscale incluse în planul de buget aferent perioadei 2011-2015", a anunţat Ministerul elen de Finanţe.

Deficitul guvernului central a atins 12,78 miliarde de euro în intervalul ianuarie-iunie, peste nivelul prevăzut, de 10,37 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al guvernului.

Veniturile bugetare nete au scăzut cu 8,3%, la 21,81 miliarde de euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, comparativ cu ţinta de 25,08 miliarde de euro.

Cheltuielile, calculate înainte de serviciul datoriilor, au urcat cu 4,5%, la 33,16 miliarde de euro, fiind cu 4% peste nivelul stabilit.

Ministerul de Finanţe a atribuit scăderea veniturilor contracţiei economice peste aşteptări, dar şi unor taxe excepţionale care au majorat veniturile în urmă cu un an.

Guvernul a precizat că creşterea cheltuielilor a fost determinată de achitarea unor datorii ale spitalelor de stat, chiar dacă guvernul a redus investiţiile în sectorul public cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Economia elenă s-a contractat cu 5,5% în primul trimestru, ca urmare a măsurilor de austeritate.

Guvernul a revizuit în scădere prognoza privind economia, la un declin de 3,9%.