Austriecii creează cea mai mare companie de asigurări din România: Omniasig fuzionează cu BCR Asigurări

Autor: Ciprian Valentin Botea 11.07.2011
Omniasig şi BCR Asigurări, două companii de top zece din piaţa asigurărilor, controlate de austriecii de la Vienna Insurance (VIG), urmează să fuzioneze pentru a crea cel mai mare asigurător local, potrivit unui document publicat pe site-ul Omniasig.

Omniasig a convocat adunarea generală a acţionarilor pe data de 4 august pentru a aproba proiectul de fuziune. Austriecii de la VIG deţin aproape 99% din compania de asigurări, restul acţiunilor revenind unor persoane fizice şi unor societăţi de investiţii financiare.


Surse din piaţa de asigurări afirmau în urmă cu două săptămâni că austriecii au în plan o fuziune între două dintre companiile locale. Informaţiile apăruseră în contextul plecării lui Constantin Toma de la conducerea Omniasig.


Contactaţi de ZF, reprezentanţii VIG au răspuns la momentul respectiv că se pregătesc schimbări în structura operaţiunilor din România, fără să ofere însă mai multe detalii.
Constantin Toma a părăsit recent funcţia de preşedinte al Omniasig pentru a se ocupa de propria afacere în asigurări, societatea Platinum, iar conducerea interimară a companiei a fost preluată de vicepreşedintele Constantin Marica.


Omniasig şi BCR Asigurări au subscris împreună anul trecut prime brute de peste 1,4 miliarde lei (340 mil. euro). Liderul actual al pieţei, Astra, a avut afaceri de circa 1,1 miliarde lei anul trecut. În prezent, Omniasig ocupă poziţia a treia în piaţa asigurărilor în timp ce BCR Asigurări se află pe locul cinci.

Aceasta este a doua fuziune anunţată anunţată pe piaţa asigurărilor în 2011. Generali şi Ardaf, companii controlate de grupul ceh Generali PPF, urmează să fuzioneze până la sfârşitul anului. Noua companie va fi denumită Generali România, dar brandurile şi reţelele teritoriale ale celor doi asigurători vor fi păstrate.