Furtuna de pe pieţele europene pune leul sub presiune

Autor: Liviu Chiru 12.07.2011

Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în faţa leului, iar euro a urcat cu mai bine de jumătate de punct procentual la cursul oficial, până la 4,22 lei, după ce dealerii de la Bucureşti s-au repliat în faţa furtunii care zdruncină pieţele financiare europene. Investitorii se tem acum că şi Italia ar putea să ajungă în situaţia Greciei, ceea ce a trimis la pământ bursele europene şi obligaţiunile statelor de la periferia zonei euro.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2272 lei pentru un euro, cu 2,35 bani sau 0,56% peste nivelul precedent. Dolarul a câştigat 4,11 bani sau 1,39%, până la 2,9921 lei. Francul elveţian a avut însă cea mai puternică ascensiune: a urcat cu 9,5 bani la cursul oficial, până la 3,5742 lei. BNR calculează indirect cursul francului elveţian, în funcţie de cotaţiile euro/franc de pe pieţele internaţionale, respectiv euro/leu de pe piaţa de la Bucureşti.

Francul a atins ieri un vârf istoric şi în faţa euro, la 1,17 franci pentru euro. Pe piaţa valutară de la Bucureşti euro a urcat ieri până aproape 4,2350 lei, după ce în şedinţa de tranzacţionare de vineri cotaţiile coborâseră spre 4,19 lei. "Cotaţiile au urcat din cauza situaţiei din Italia, însă volumele tranzacţionate au fost mici", a comentat un dealer.