Criza datoriilor prinde în gheare şi Italia

Autor: Liviu Chiru 12.07.2011

Cu datorii de 1.843 mld. euro şi cu un guvern dezbinat, Italia a intrat pe lista neagră a investitorilor, care se tem că ţara va fi următoarea victimă a crizei care macină de mai bine de un an Europa.

Astfel, Italia a ajuns să fie percepută pe pieţele financiare ca fiind mai riscantă decât România. Cotaţiile CDS (poliţele de asigurare a riscului de neplată) pentru obligaţiuni italiene pe cinci ani au urcat ieri la 300 de puncte de bază (3%). În acest timp, cotaţiile CDS pentru România au rămas la 230 de puncte de bază. La fel ca şi în cazul Greciei, România are legături puternice cu Italia, atât pe canalul comercial, cât şi financiar. Italia este al doilea partener comercial al României după Germania, cu o pondere de 13,5% din exporturi pe primele două luni din 2011, potrivit Statisticii.

Grupul italian UniCredit deţine a şaptea mare bancă locală - UniCredit Ţiriac Bank, cu active de 4,8 mld. euro (cotă de piaţă de circa 6%). Un alt mare grup italian, IntesaSanpaolo are operaţiuni pe plan local.

Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale

s-au resimţit şi la Bucureşti, unde euro a urcat la 4,23 lei pe piaţa interbancară, iar Bursa a scăzut cu 1,19%.