Bursa de la New York a închis luni în scădere abruptă, după cea mai slabă şedinţă din ultima lună

Autor: Vlad Popescu 12.07.2011

Bursa de la New York a închis luni în scădere abruptă, după cea mai slabă şedinţă din ultima lună, din cauza impasului politic din SUA privind plafonul datoriei de stat şi crizei din zona euro, care au determinat investitorii să se adăpostească de eventuale pierderi, transmite Reuters.

Indicele Dow Jones Industrial Average a finalizat în coborâre cu 1,2%, iar Standard & Poors (S&P) 500 s-a retras cu 1,81%, în timp ce piaţa Nasdaq a scăzut cu 2%.

Indicele S&P 500 a fost afectat în principal de temerile că criza datoriilor de stat din zona euro ar putea cuprinde Italia. Pieţele italiene au fost tulburate în ultimele zile de temerile privind situaţia băncilor din ţară, în timp ce liderii europeni nu au găsit încă o soluţie pentru Grecia.

Problemele din zona euro accentuează sentimentul de incertitudine de pe piaţa americană, deja deranjată vineri de date dezamăgitoare privind numărul locurilor de muncă din economia SUA.

Deşi investitorii consideră că UE va găsi probabil o soluţie pentru criza datoriilor de stat, lipsa unui consens în contextul presiunilor internaţionale tot mai severe afectează puternic încrederea din pieţe.