​Haos şi panică pe pieţele europene. La Bucureşti, Petrom scade cu 3%

Autor: Andrei Chirileasa 12.07.2011

Bursele europene au deschis şedinţa de marţi cu scăderi puternice, după ce au înregistrat pierderi semnificative şi în şedinţa de luni.

Indicii pieţelor de la Londra, Paris şi Frankfurt au pierdut între 2% şi 3% în deschidere, după ce au scăzut şi luni cu peste 2%. Indicele bursei spaniole scădea cu 3,75%, în timp ce bursa de la Milano s-a prăbuşit cu 4,5% , respectiv 8% în ultimele două zile.

Şi bursele americane au înregistrat ieri scăderi puternice, iar bursele asiatice s-au contaminat şi ele, închizând şedinţa de astăzi pe minus.

Totul pleacă de la temerile că Italia ar putea fi următorul stat european care ar putea cădea victimă crizei datoriilor suverane, după Grecia, Irlanda şi Portugalia. Problemele din Italia ar avea însă un impact mult mai puternic la nivel internaţional, din cauza dimensiunii mult mai mari a economiei italiene, în comparaţie cu Grecia sau Portugalia.

Cele mai mari scăderi la nivel european le-au înregistrat acţiunile bancare.

Bursa de la Bucureşti a fost şi ea contaminată marginal de scăderi, indicele BET pierzând peste 1%, în timp ce BET-FI scădea cu 1,4%, la ora 11:20. Spre deosebire de pieţele europene, însă, acţiunile băncilor aveau scăderi relativ mici, de 0,2% pe BRD şi 1,4% pe Banca Transilvania (TLV).

În schimb, acţiunile OMV Petrom (SNP) scădeau cu aproape 3%, până la 0,385 lei. Titlurile SNP au pierdut şi ieri 0,4%.

Ieri a început oferta publică prin care statul încearcă să vândă pe Bursă un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom. Guvernul a stabilit un preţ maxim de vânzare de 0,46 lei, însă nu şi un preţ minim. În aceste condiţii, scăderea acţiunilor Petrom pe Bursă nu poate influenţa mdecât negativ rezultatul final al ofertei şi suma pe care statul o va încasa pentru acţiuni.