Citibank iese la atac pe creditul de consum: dacă îţi încasezi salariul prin cont la bancă nu îţi mai trebuie adeverinţă de venit

Autor: Liviu Chiru 12.07.2011

Citibank, sucursala locală a gigantului american Citi, iese la atac pe piaţa încă amorţită creditului de consum, mizând pe documentaţie minimă - clienţii nu mai trebuie să aducă fişă fiscală şi nici măcar adeverinţă de venit, dacă îşi încasează salariul printr-un cont curent deschis la bancă. Creditele sunt vândute doar în lei, suma maximă care poate fi împrumutată ajungând la 60.000 de lei.

Dobânzile sunt încep de la 13,99% pe an, dar pot ajunge până la 18,99% pe an, în funcţie de mai mulţi factori, printre care şi încasarea salariul prin cont curent deschis la Citibank. Comisionul de analiză a dosarului este de 600 de lei. Banca nu percepe comision de administrare, în schimb cere clienţilor să plătească un comision lunar de asigurare de 0,143% din valoarea finanţată de bancă.

"Principalul avantaj al împrumutului în lei oferit de către Citibank este eliminarea riscului generat de fluctuaţia cursului valutar. Astfel, clientul are posibilitatea de a gestiona împrumutul în mod eficient precum şi de a opta pentru rambursarea în rate egale sau descrescătoare", spune Mihaela Nacu, director departament credite persoane fizice la Citibank România.

La dobânda de 13,99% pe an, rata lunară la un credit de 55.000 de lei, pe şase ani, este de 1145,38 lei. Dobânda anuală efectivă este de 15,4% pe an.

Citi beneficiază de avantajul de a funcţiona pe plan local în regim de sucursală a Citibank Dublin, ceea ce înseamncă că trebuie să respecte reglementările prudenţiale mai blânde ale autorităţii financiare irlandeze. Băncile locale reglementate de BNR nu au voie să vândă credite fără adeverinţă de venit şi fişă fiscală.

Un pas similar au făcut recent şi olandezii de la ING, care de asemenea operează în regim de sucursală a băncii-mamă - ING Olanda.