Rectificare

Ziarul Financiar 13.07.2011

Ca urmare a articolului "9.000 de euro pe lună, veniturile obţinute de un medic de familie în contul cabinetului" publicat în ediţia de marţi 14 iunie 2011, Ziarul Financiar face următoarele precizări.

ZF a solicitat biroului de presă al Casei Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) o situaţie cu top 10 al celor mai mari venituri ale unui medic de familie în 2010 şi în primul trimestru din 2011. Instituţia a furnizat o situaţie din care reieşeau veniturile maxime obţinute de medicii de familie pe paliere de asiguraţi înscrişi pe liste. În urma unor lămuri obţine telefonic de la conducerea instituţiei ar fi reieşit că datele prezentate sunt lunare.

Articolul publicat de ZF a atras câteva zeci de comentarii pe site care catalogau datele drept exagerate, respectiv nu pot fi lunare ci trimestriale.

Având în vedere aceste comentarii primite pe site, ZF a cerut clarificări conducerii CNAS, iar răspunsul primit a fost că datele sunt trimestriale.

Cu toate acestea, pe adresa de mail a redacţiei a sosit şi un mesaj din partea unui medic de familie din provincie care precizează că el este medicul cu acest venit lunar că are înscrişi pe liste 2.500 de asiguraţi şi conduce o societate comercială care are ca obiect de activitate principal: Activităţi de asistenţă medicală generală. Medicul mai spune însă că are trei contracte distincte cu CNAS: medicină de familie, examene paraclinice - laborator de analize medicale, servicii BFT - secţie de balneofizioterapie şi că numărul de salariaţi ai societăţii care realizează aceste venituri este de 31 cu carte de muncă din care 14 salariaţi cu studii superioare. ZF a decis să nu facă public numele acestui medic de familie.

Având în vedere această situaţie, ZF a solicitat din nou conducerii CNAS o situaţie cu top 10 cele mai mari venituri ale cabinetelor medicilor de familie în 2010 care ar fi făcut lumină în această situaţie, iar răspunsul conducerii CNAS a fost: "Extremele sunt neinteresante pentru comportamentul majorităţii medicilor, şi a populaţiei dar extremele sunt: 42614 lei în T3 2010; 41953 lei în T4 2010 şi 41779 lei în T1 2011 la peste 4.000 de asiguraţi", fără mai multe lămuriri.

CNAS nu a răspuns solicitării ZF de a preciza dacă datele furnizate au luat în calcul şi veniturilor SRL-urilor reprezentate de medici de familie până la momentul publicării acestei informări.

ZF doreşte să precizeze că nu a primit nici până acum o solicitare oficială din partea CNAS de rectificare a informaţiilor prezentate, că a avut o întâlnire cu un medic de familie având ca subiect veniturile înregistrate, medic care însă a dorit să-şi păstreze anonimatul.

ZF mai precizează că încă din materialul iniţial datele au fost prezentate ca sume încasate în contul cabinetului, din care medicul de familie suportă toate cheltuielile de funcţionare şi de personal şi că în medie venitul net cu care rămâne este de aproximativ 500 de euro.