​Default-ul Greciei nu mai poate fi exclus – oficial olandez

Autor: Bogdan Cojocaru 12.07.2011

Intrarea Greciei în incapacitate de plată selectivă nu mai poate fi exclusă ca posibilitate, a declarat ministrul olandez al finanţelor, Jan Kees de Jager, citat de Reuters.

"Se vrea implicarea substanţială a învestitorilor privaţi (în ajutarea Greciei - n.r.), dar şi evitarea unui default selectiv. Vorbim însă de o contradicţie. Un default selectiv al Greciei nu mai poate fi exclus", a afirmat de Jager.

El a adăugat că BCE se menţine pe poziţii şi respinge ca ajutarea Greciei să implice orice măsură care ar putea fi considerată intrare în incapacitate de plată.

"Miniştrii de finanţe din zona euro nu mai exclud default-ul, aşa că grupul de lucru al Eurogroup-ului are mai multe opţiuni şi o mai mare libertate de a acţiona", a adăugat ministrul.

Încercările oficialilor europeni de a găsi modalităţi de a împărţi cu investitorii privaţi costurile pe care le implică povara datoriilor uriaşe ale Greciei nu au ajuns până în prezent la niciun rezultat, deoarece rostogolirea datoriilor va fi considerată, probabil, ca fiind intrare în incapacitate de plată de către agenţiile de evaluare financiară.

Fostul ministru german de finanţe Peer Steinbrueck a declarat recent că Grecia nu va putea reveni pe pieţele de capital internaţionale în următorii şase ani, iar în aceste condiţii "coafarea" creditorilor ţării este inevitabilă, scrie agenţia Dow Jones. Steinbrueck este un posibil candidat la funcţie de cancelar al Germaniei.