9 consorţii se bat pentru modernizarea drumurilor judeţene din Cluj, contract de 89 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 12.07.2011

Proiectul de modernizare al drumurilor judeţene din Cluj, pe o distanţă totală de 435 km, a convins 9 consorţii de firme să depună oferte la cea de-a doua licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Cluj, pentru atribuirea acestor lucrări. Costul lucrărilor pentru toate cele cinci loturi de drumuri este evaluat la 372,9 mil. lei, fără TVA (circa 89 mil. euro).

Ofertele au fost depuse de consorţiile formate din companiile Diferit, Construct Perom şi Samus Construcţii (334,2 mil. lei pentru toate cele 5 loturi de drumuri), asocierea Tehnologica Radion, Procons XXI (241,3 lei pentru loturile 1, 3 şi 4), consorţiul Pan Petrol Com, Middane Invest Group, I&C Transilvania Construcţii, Coratim Construct, Transferoviar Grup, Specialist Consulting (327,2 mil. lei pentru 5 loturi).

Alte oferte au fost depuse de Primarom (59,2 mil. lei pentru lotul 3), asocierea Electrogrup, Rodesi Construct şi Reif Infra (202 mil. lei pentru loturile 1, 2 şi 4), consorţiul Drumuri Bihor, Selina, Sodi Construcţii, DP Consult (101,4 mil. lei pentru lotul 1), consorţiu care a depus ofertă şi pentru loturile 2, 3 şi 4 (175,9 mil. lei)

Consorţiul de firme Kiat Group, Tehnic Asist şi Damar Consult a depus ofertă pentru toate cele cinci loturi (281,5 mil. lei), iar asocierea MBS Group, Compania de Construcţii Carpaţi şi Expert Proiect 2002 a fost interesată de loturile 2 şi 4 (ofertă de 114,9 mil. lei). Astăzi a avut loc deschiderea ofertelor pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor de modernizare pentru drumurile judeţene din Cluj (în total 435 de km), licitaţia având criteriul de atribuire preţul cel mai scăzut. Proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a drumurilor judeţene din Cluj este prevăzută pentru perioada 2011-2015, iar durata de garanţie este de 5 ani de la recepţia lucrărilor.

''În cel mai scurt timp, comisia de licitaţie va desemna câştigătorul, astfel încât să se poată trece la execuţia lucrărilor pentru aproximativ 435 de km drumuri judeţene. Dacă ţinem cont şi de licitaţia derulată în paralel de Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care va avea loc în 1 august şi care urmăreşte modernizarea a 194 km de drumuri locale şi judeţene pe raza judeţului Cluj, putem spune că, în cel mult doi ani Clujul va beneficia de o infrastructură de transport rutier adecvată'', a declarat Radu Bica vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În luna aprilie, CJ Cluj a anulat o licitaţie câştigată de consorţiul de firme Midanne Invest Grup, Panpetrol Com, Specialist Consulting, Proiect Bucureşti Grup Consultanţă Imobiliară, Simarc, I&C Transilvania Construcţii şi Coratim, pentru reabilitarea a 718 km de drumuri judeţene. Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de autoritate contractantă, spunea la acea dată că licitaţia în valoare de peste 191 mil. euro a fost anulată întrucât condiţiile impuse de banca finanţatoare nu puteau fi îndeplinite.

Totodată, CJ Cluj a mai precizat atunci că instituţia nu putea oferi garanţiile pe care compania Midanne Invest Grup (care făcea parte din consorţiul declarat câştigător) le solicita pentru a primi banii de la bancă, deoarece aceasta şi-a asumat prin licitaţie angajamentul de a obţine finanţarea. Compania Midanne Invest Grup a cerut administraţiei clujene să garanteze pentru ca asocierea de firme declarată câştigătoare să obţină banii de la bancă, însă acest lucru ar fi însemnat creşterea gradului de îndatorare a Consiliului Judeţean Cluj. În aceste condiţii, prima licitaţie organizată de CJ Cluj în vederea modernizării drumurilor judeţene a fost anulată.