Aurul, cea mai profitabilă investiţie a verii. În două săptămâni a adus investitorilor mai mulţi bani decât un depozit bancar într-un an

Autor: Liviu Chiru 12.07.2011



Fuga investitorilor speriaţi de problemele cu care s-ar putea confrunta Italia şi Spania spre active sigure a dus aurul pe pieţele internaţionale aproape de vârful din mai, iar la Bucureşti au fost atinse noi maxime istorice.

Preţul gramului de aur calculat de BNR a urcat astăzi la un nou record, de 152,3 lei, marcând astfel o creştere cu 8,7% faţă de începutul lunii iulie. Acesta a fost al doilea vârf consecutiv înregistrat de metalul preţios, după ce luni BNR afişase un preţ de 148,4 lei pe gram.

Pe plan local, doar două bănci comerciale - BCR şi Piraeus- vând aur către clienţi. Bancherii spun însă că cererea de aur din partea clienţilor nu a înregistrat încă un salt vizibil, întrucât cotaţiile au început să urce alert abia în ultimele zile, iar reacţia vine de obicei cu o oarecare întârziere. Piraeus Bank afişează astăzi un preţ de 170 de lei pentru gramul de aur, la vânzare.

Precedentul maxim al aurului data din decembrie anul trecut, când BNR calculase un preţ de 147,3 lei pe gram. De atunci şi până la începutul lunii iulie cotaţiile au oscilat într-o marjă îngustă, fără să coboare vizibil sub pragul de 140 de lei/gram.

Pe pieţele internaţionale, uncia de aur s-a trazacţionat astăzi la 1.551 de dolari, cel mai înalt nivel atins din luna mai. Pe plan local, preţul aurului a fost influenţat şi de creşterea dolarului în faţa leului. Cele mai bune dobânzi la depozitele în lei nu sar de 7,5% pe an.