Citi vinde credite de consum fără adeverinţă de venit dacă îţi încasezi salariul prin cont la bancă

Autor: Liviu Chiru 13.07.2011

Citibank, sucursala locală a gigantului american Citi, i ese la atac pe piaţa încă amorţită a creditului de consum, mizând pe documentaţie minimă - clienţii nu mai trebuie să aducă fişă fiscală şi nici măcar adeverinţă de venit dacă îşi încasează salariul printr-un cont curent deschis la bancă. Creditele sunt vândute doar în lei, suma maximă care poate fi împrumutată ajungând la 60.000 de lei. Dobânzile sunt cuprinse între 13,99% şi 18,99% pe an.

Comisionul de analiză a dosarului este de 600 de lei. Banca nu percepe comision de administrare, în schimb cere clienţilor să plătească un comision lunar de asigurare de 0,143% din valoarea finanţată. La dobânda de 13,99% pe an, rata lunară la un credit de 55.000 de lei pe şase ani este de 1145,38 lei. Dobânda anuală efectivă este de 15,4% pe an.

Citi beneficiază de avantajul de a funcţiona pe plan local în regim de sucursală a Citibank Dublin, ceea ce înseamnă că trebuie să respecte reglementările prudenţiale mai blânde ale autorităţii financiare irlandeze. Băncile locale reglementate de BNR nu au voie să vândă credite fără adeverinţă de venit şi fişă fiscală. Un pas similar a făcut recent şi ING, care de asemenea operează în regim de sucursală.