OTP a transferat băncii-mamă şi unui vehicul olandez credite de 635 de milioane de franci elveţieni

Autor: Razvan Voican 13.07.2011

OTP Bank, filiala locală a grupului maghiar cu acelaşi nume, şi-a scos din bilanţ credite în valoare de aproape 635 de milioane de franci elveţieni, plus credite de 92 mil. euro, conform datelor de la sfârşitul lui 2010. Creanţele au fost vândute în proporţii neprecizate băncii-mamă, OTP Bank Ungaria, şi unui vehicul înregistrat în Olanda, OTP Financing Solutions.

OTP Bank România a scăpat astfel de riscul de credit aferent, iar în continuare acţionează ca agent al celor două entităţi, ocupându-se de monitorizarea creanţelor şi a garanţiilor, în schimbul unor comisioane lunare. OTP a fost prima bancă din România care a lansat credite în franci elveţieni, în toamna lui 2005, mişcarea fiind considerată la vremea respectivă o adevărată lovitură: ungurii vindeau credite ipotecare în franci la o dobândă de 6,5% pe an şi credite de nevoi personale fără garanţii la dobândă de 7,5% pe an.

Treptat, febra dobânzilor mult mai mici decât la euro s-a răspândit pe piaţă, iar ofertele în franci elveţieni au fost introduse şi de bănci mari de pe piaţă precum Raiffeisen, Volksbank sau Bancpost. În ultimii ani, costul acestor credite a crescut foarte mult din cauza întăririi francului elveţian, mulţi clienţi ajungând să regrete alegerea făcută şi să se refinanţeze în euro.