Turbulenţele de pe pieţele europene trag în jos şi bursa de la Bucureşti

Autor: Stefan Musgociu 13.07.2011

Bursa a scăzut ieri cu 1,5%, în linie cu pieţele externe, pentru a treia şedinţă consecutiv, iar majoritatea investitorilor au fost precauţi şi au introdus ordine de tranzacţionare doar pentru volume reduse de acţiuni, astfel că lichiditatea a fost salvată din nou de titlurile Fon­dului Proprietatea.

Piaţa a scăzut încă din primele mi­nute, însă corecţiile nu au fost atât de vizibile precum pe marile burse europene. Astfel, punctul minim al indicelui general al bursei BET-C a fost atins în jurul orei 11:30, când era cu 1,6% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente. În acel moment bursele vest-europene aveau scăderi de până la 3%.

În prima parte a şedinţei pe pieţele externe unii investitori au pus presiune la vânzarea acţiunilor din sectorul bancar şi cel al asigurărilor ca urmare a temerilor privind extinderea crizei datoriilor suverane şi majorarea costu­rilor de finanţare şi în alte ţări din zona euro, printre care şi Italia.

Corec­ţiile s-au temperat uşor ulterior atât pe pieţele externe, cât şi pe bursa de la Bucureşti, după infor­maţia potrivit căreia Italia a vândut titluri de stat pe un an în valoare de 6,75 miliarde de euro, deşi la costuri mai mari.

"Precauţia este cuvântul rostit cel mai des de investitori în zilele acestea. Îmbunătăţirea ratingului acordat Ro­mâniei (anunţată la începutul săptă­mânii trecute - n. red.) a condus la o creş­tere de moment a interesului faţă de acţiunile listate, dar efectul a fost rapid pierdut în faţa valului de îngrijorări ce planează asupra Greciei şi mai nou asupra Italiei", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, ana­lizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 0,89%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 1,1% sub nivelul de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a pierdut 1,21%.

La finalul şedinţei, acţiunile emise doar de 14 companii din cele 78 de societăţi listate pe principalele patru categorii ale BVB aveau rulaje mai mari de 100.000 de lei.

"Începerea ofertei publice la Petrom poate explica lipsa volumelor pe majoritatea acţiunilor listate, investitorii aşteptând să ia o decizie cu privire la participarea la această ofertă în funcţie de noutăţile apărute şi de condiţiile de piaţă. Oferta va canaliza investitorii străini cu preponderenţă spre titlurile acestei companii, dar nu sunt excluse şi situaţii în care aceştia vor investi bani suplimentari în alte bluechipsuri (titluri lichide - n. red.) pentru o diversificare a portofoliului pe acţiuni româneşti", a afirmat Chişu.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 40,1 mil. lei (9,5 mil. euro), sumă în scădere cu 39% faţă de şedinţa pre­cedentă.

Totuşi, 62% din lichi­ditatea pieţei a fost asigurată de tran­zacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea, în va­loare cumulată de 24,8 mil. lei. Din aceas­tă sumă 11 mil. lei au reprezentat va­loarea unui deal cu 0,15% din ti­tlurile Fondului. Tranzacţia specială a fost realizată la 0,52 lei, preţ cu 2,07% sub nivelul de la închiderea de luni, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 1,32%, la 0,524 lei.

De urmărit astăzi