Charlemagne şi Morgan Stanley şi-au întors fondurile spre România datorită FP

Autori: Roxana Pricop , Stefan Musgociu 13.07.2011

Fondurile administrate de compania britanică Charlemagne Capital Limited, specializată în investiţii pe pieţele emergente şi cu active de peste 2,3 mld. euro în gestiune, au investit peste 15 milioane de euro pe bursa de la Bucureşti, iar Fondul Proprietatea (FP) a fost declarat poziţie-cheie pentru fondurile din portofoliu.

Cu ocazia lansării unui fond de investiţii destinat pieţelor de frontieră, unul dintre administratorii de la Charlemagne Capital, Stefan Bottcher, declara în iunie pentru publicaţia Financial Times că şi-a retras investiţiile pe pieţele din Orientul Mijlociu din cauza incertitudinilor politice şi sociale şi că se concentrează spre pieţele din Balcani şi Asia Centrală, menţionând Mongolia, Kazahstan şi România drept ţări favorite. Fondul Proprietatea este o po­zi­ţie-cheie în portofoliul fondurilor des­tinate pieţelor de frontieră, mai scrie Financial Times.

"Când am cum­părat, acţiunea Fondului Proprietatea se tranzacţiona la un discount de peste 80% care s-a redus semnificativ după ce Fondul s-a listat în acest an, investiţia noas­tră dublându-se în valoare", a spus Stefan Bottcher de la Charlemagne.

Prin fondurile administrate, Charlemagne a intrat în acţionariatul Fondului înainte ca acesta să se listeze la Bursă. Din cauza întârzierilor intervenite în procedura de listare, Fondul s-a tranzacţionat o lungă perioadă de timp pe piaţa gri, în 2008 şi prima jumătate a lui 2009 atingând valoarea de 0,2 lei/titlu.

Administratorul britanic a intrat pe bursa de la Bucureşti folosind toate vehiculele de investiţii destinate pieţelor de frontieră din Europa de Est pe care le deţine în portofoliu şi a ajuns în prezent la o expunere de peste 15 milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de ZF în baza rapoartelor lunare emise de Charlemagne pentru fondurile de investiţii din portofoliu.

Fondul de hedging OCCO Eastern European are cea mai mare expunere pe România din rândul fondurilor administrate de Charlemagne. Cea mai recentă raportare privind deţinerile din portofoliu este din 31 decembrie 2010, când alocarea pe România era de 3% din active. Din decembrie şi până în iulie, fondul de hedging a atras o sumă suplimentară de 85 milioane de euro şi a ajuns la active de 314 mil. euro. Astfel expunerea pe România ar putea urca până la 9,4 mil. euro, în condiţiile în care administratorul şi-a păstrat neschimbată alocarea pe ţări.

Fondul specializat Charlemagne New Frontiers, cu active de 18 mil. lire sterline, avea o expunere de 17% din active pe România la finele lunii martie, potrivit celei mai recente raportări. Fondul Proprietatea este în primele cinci deţineri ale fondului Magna Undervalued Assets Fund (fond specializat în plasamente în active subevaluate) cu active de 23,3 mil. euro şi cu o expunere pe România de 8% din active (1,86 mil. euro) la 30 aprilie.

La 31 mai, expunerea pe România a fondului Magna Eastern European cu active de 48,6 mil. euro era de 2% din active, aproape 1 mil. euro.

Şi Morgan Stanley a revenit pe bursa de la Bucureşti

Fondul de investiţii Morgan Stanley Frontier Emerging Markets, parte a grupului financiar american Morgan Stanley, deţinea la finalul lunii aprilie acţiuni BRD, Banca Transilvania şi derivate pe titlurile Fondului Proprietatea în valoare cu­mulată de 4,3 mil. dolari, potrivit Mediafax.

Morgan Stanley Frontier Emerging Markets avea 0,04% din acţiunile BRD, evaluate la finele lunii aprilie la 1,5 milioane dolari, şi un pachet de 0,16% din titlurile Băncii Transilvania, care valora 1,3 milioane dolari, potrivit unei raportări a fondului.

Fondul mai avea în portofoliu 15 warrant-uri pe acţiunile Fondului Proprietatea emise de casa de brokeraj cehă Wood&Company, care erau evaluate la 1,5 milioane dolari. Prin aceste derivate, fondul de investiţii american deţine 0,05% din titlurile FP, având în vedere că un warrant are activ suport pe 500.000 de acţiuni Fondul Proprietatea.

Deşi nume mari din industria asset managementului mondial precum BlackRock sau Morgan Stanley cumpără sau vorbesc în rapoartele către investitori despre potenţialul Fondului Proprietatea, acţiunea FP continuă să se tranzacţioneze la Bursă cu un discount de peste 50%, ceea ce avantajează în primul rând investitorii străini care cumpără masiv. De la listare, fondurile străine au cumpărat peste 12% din acţiunile FP, ajungând să deţină circa 27% din fond.

Ieri, preţul titlurilor FP a scăzut pe Bursă cu 1,3%, la 0,524 lei, capitalizarea fondului fiind de 1,7 mld. euro.