Austriecii îi plătesc lui Călburean 23 de milioane de euro pentru foraje

Autor: Andrei Chirileasa 13.07.2011

Compania de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a semnat un contract-cadru cu OMV Petrom (SNP) în valoare totală de 23 de milioane de euro, în baza căruia va furniza servicii de foraj sonde, de petrol şi gaze, pe uscat, pe întreg teritoriul României.

Contractul are o durată de patru ani şi posibilitatea de prelungire cu un an, potrivit unui raport transmis de Dafora bursei de la Bucureşti.

Dafora este una dintre cele mai mari companii de foraj din România, cu o cotă de piaţă de circa 30% în 2010, potrivit raportului anual. Pe această piaţă, evaluată la puţin peste 100 mil. euro pe an, principalii concurenţi ai Dafora sunt Foraj Sonde Craiova (FOSB), companie controlată de fraţii Cristescu, şi Foraj Sonde Ernei (FOSP), deţinută de Vasile Aron.

Cei mai mari clienţi pentru servicii de foraj, care acoperă circa 90% din piaţă, sunt OMV Petrom şi Romgaz. Din acest motiv, toate companiile mari de foraj se bat pentru contractele celor două companii, iar un astfel de contract este foarte important pentru cel care reuşeşte să-l obţină.

"Poziţia bine definită pe piaţa de foraj şi stabilitatea companiei Dafora depind în mod direct de menţinerea relaţiilor strânse de colaborare cu toţi jucătorii importanţi din domeniul de petrol şi gaze", au precizat reprezentanţii Dafora.

"Împărţit pe o perioadă de patru ani, acest contract reprezintă aproximativ 15% din veniturile realizate de companie în 2010 pe segmentul de foraj. Asta este în linie cu previziunile noastre privind creşterea veniturilor din foraj şi diversificarea surselor de venit ale companiei. În trecut, Dafora a avut preponderent contracte cu Romgaz şi căuta diversificarea prin contracte cu Petrom, celălalt mare operator de pe piaţa românească a extracţiei de hidrocarburi", explică analiştii KBC Securities într-o notă trimisă investitorilor.

Dafora a avut anul trecut afaceri de 194 mil. lei (46 mil. euro), în creştere cu 4,6% faţă de anul precedent. Aproape 70% din cifra de afaceri au fost asigurate de divizia de foraj, în timp ce divizia de construcţii a contribuit cu doar 30%. Pentru acest an, compania şi-a bugetat în acest an afaceri de 204 mil. lei (48 mil. euro) şi un profit net de 8,7 mil. lei (2,06 mil. euro), uşor mai mare decât cel de anul trecut.

Principalul acţionar al companiei de foraj şi construcţii este Gheorghe Călburean, care deţine 48,58% din acţiuni. Compania şi-a convocat acţionarii să se pronunţe în privinţa majorării capitalului social cu 5,12 mil. lei (1,2 mil. euro) şi în privinţa refinanţării creditelor existente în sold, în valoare de 15,4 mil. lei şi 21,4 mil. euro.

Titlurile Dafora au pierdut circa 1% pe Bursă, puţin peste valoarea nominală de 0,1 lei. De la începutul lunii aprilie, titlurile Dafora au pierdut peste 25% din valoare.

În prezent, capitalizarea companiei este de circa 100 mil. lei (23,5 mil. euro).