Încă o ţară la gunoi. Moody's reduce ratingul Irlandei la "Junk"

Autor: Adrian Voicu 13.07.2011

Agenţia de rating Moody's a decis marţi reducerea ratingului obligaţiunilor în moneda locală şi în moneda străină cu o treaptă de la Baa3 la Ba1, aceasta însemnând nivelul non-investiţional.

"Elementul principal care a condus la scăderea ratingului de astăzi este posibilitatea tot mai mare ca actualilor investitori să li se ceară, ca o precondiţie pentru finanţarea oficială a ţări, să participe la programul de salvare al UE/FMI în cazul în care Irlanda nu va mai putea să se împrumute de pe pieţele de capital", se arată în comunicatul Moody's.

Perspectiva rămâne negativă.

Irlanda se alătură astfel Portugaliei şi Greciei, fiind a treia ţară din zona euro care are ratingul redus sub nivelul investiţional.

"Reducerea ratingului subliniază nevoia de o soluţie mult mai radicală", este de părere Austin Hughes, economist şef la KBC Ireland din Dublin, citat de Bloomberg. "Trebuie neapărat ca Europa să vină cu o soluţie şi să nu o mai amâne. O soluţie trebuie găsită cât mai repede".

Guvernul irlandez a criticat decizia de reducere a ratingului venită din partea Moody's, conform postului de televiziune RTE. Până în prezent, Irlanda şi-a îndeplinit ţintele stabilite de programul de salvare, iar reducerea este un "eveniment dezamăgitor", este de părere un purtător de cuvânt al guvernului irlandez citat de Bloomberg.