Primăriile şi asociaţiile de proprietari devin brokeri pentru asigurarea obligatorie a locuinţei

Autor: Ciprian Botea 13.07.2011

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) va permite Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, să se implice direct în vânzarea poliţelor prin încheierea unor protocoale de colaborare cu primăriile sau asociaţiile de proprietari.

Poliţele sunt distribuite în prezent doar de către cele 13 societăţi membre ale PAID.

"Măsura luată de Consiliul CSA este menită să contribuie la creşterea mai rapidă a numărului de locuinţe asigurate împotriva riscurilor de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren, având în vedere faptul că expunerea României la calamităţile naturale este foarte ridicată", potrivit unui anunţ al instituţiei.

Numărul locuinţelor asigurate este în prezent de circa 3 milioane, din care 600.000 sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie, potrivit datelor CSA. Alte cinci milioane de locuinţe trebuie asigurate până la începutul lunii august, printr-o poliţă obligatorie sau facultativă, altfel proprietarii riscând amenzi între 100 şi 500 de lei.

Cei care optează pentru o poliţă facultativă trebuie să fie acoperiţi şi împotriva riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi indundaţii.