Ajuns la maxime istorice, aurul se vinde cu kilogramul. Cine a cumpărat la începutul lunii are un câştig de 9%

Autor: Liviu Chiru 14.07.2011

Când aurul a atins marţi al doilea vârf istoric consecutiv la cursul BNR, Piraeus Bank - singura bancă locală care vinde aur către clientela de masă - a înregistrat comenzi de 10 kilograme, în valoare de aproape 400.000 de euro, cât vânduse în precedentele zece zile din iulie. În prima jumătate a anului vânduse cumulat 65 kg de aur.

Teama că Italia ar putea fi pusă în genunchi de o creştere a costurilor cu datoria publică enormă şi ar urma chiar scenariul Greciei, care se pregăşteşte să ceară al doilea colac de salvare de la FMI şi UE, a trimis din nou banii investitorilor în activele sigure - aurul şi francul elveţian.

Pe pieţele internaţionale aurul a atins ieri după-amiază un nou maxim istoric, la 1.578 dolari pe uncie (o uncie echivalează cu 31,1 grame). Şi la Bucureşti aurul este la vârfuri istorice - BNR a calculat un curs de 153,1 lei pentru un gram, cu 81 de bani peste nivelul precedent. Acesta este al treilea vârf istoric la rând atins de aur.

Cine a cumpărat aur la începutul lunii (preţul era atunci de 140 de lei pe gram) are deja un câştig de 9%, adică mai mult decât

i-ar aduce un depozit în lei într-un an întreg. Bursa de la Bucureşti a crescut de la începutul anului cu mai puţin de 4%, iar pe întregul an 2010 indicele BET urcase cu numai 12%.

Pariul pe aur nu a fost însă un câştigător atât de evident în prima parte a anului. Precedentele maxime fuseseră atinse în decembrie 2010 (la 147 de lei/gram la cursul BNR), iar de atunci preţul a oscilat într-o bandă îngustă.

"Practic, prima parte a anului a fost marcată de o evoluţie asemănătoare cu cea din 2010, fiind vândute circa 65 kilograme de aur în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, sub formă de lingouri şi monede. Ca şi anul trecut, anotimpul cald aduce agitaţie în pieţele financiare şi fuga către active de siguranţă. În primele zece zile din iulie am vândut 10 kilograme de aur, urmând să livrăm încă 10 kilograme comandate până la sfârşitul săp­tămânii", spune Alina Piciorea, şefa departamentului de vânzări corporate şi retail în Trezoreria Piraeus Bank.

Grecii vând aur produs de gigantul elveţian Credit Suisse, în lingouri care pornesc de la 5 grame şi ajung până la 1 kilogram. Banca afişa ieri un preţ de vânzare de 175 de lei/gram.

Răzvan Furtună, head of retail sales, Group Capital Markets BCR: Interesul este evident în creştere, mai ales pentru cantităţi mai mici, în jur de unu-două kilograme. Motivaţia acestei investiţii este dată de protecţie/asigurare a portofoliului de investiţii şi nu de dorinţa participării la o piaţă în creştere. Din ce în ce mai mulţi investitori tratează aurul ca pe o valută de refugiu.BCR, cea mai mare bancă locală după active, derulează de asemenea operaţiuni cu aur, însă numai pentru clientela de private banking. De la începutul anului şi până în prezent BCR, controlată de grupul austriac Erste, a vândut circa 250 de kilograme de aur. Cantitea medie cumpărată la o tranzacţie a fost de circa 5 kilograme de aur (185.000 de euro la cotaţiile actuale).

"Interesul este evident în creştere, mai ales pentru cantităţi mai mici, în jur de unu-două kilograme. Motivaţia acestei investiţii este dată de protecţie/asigurare a portofoliului de investiţii şi nu de dorinţa participării la o piaţă în creştere. Din ce în ce mai mulţi investitori tratează aurul ca pe o valută de refugiu", spune Răzvan Furtună, şeful vânzărilor pentru clientela de retail în cadrul Group Capital Markets la BCR. În iunie banca a vândut 55 de kilograme de aur, faţă de o medie de 33 de kilograme, în primele cinci luni. De la începutul lui iulie a vândut încă 30 de kilograme.

Pe site-ul dedicat investitorilor, BCR afişa ieri cotaţii de 159,1 lei/gram la vânzare, respectiv 149,7 lei/gram la cumpărare. BCR vinde aur produs de Austrian Mint (Monetăria Austiriei).

BCR a anunţat încă din iarnă un proiect de extindere a vânzărilor de aur şi către clientela "de masă", însă implementarea a fost amânată în mai multe rânduri. Ultimul termen avansat este luna septembrie.

"Peste 99% din aurul vândut este păs­trat de clienţi în Tezaurul băncii. Doar în cazurile în care cumpără şi lingouri mici îl iau acasă, acestea fiind de obicei oferite cadou", mai spune Furtună.

BCR vinde şi produse structurate - certificate al căror randament este legat de evoluţiile cotaţiilor pe pieţele internaţionale pentru diferite active, inclusiv aur. Investitorii activi, care vor să speculeze miş­cările cotaţiilor aurului fără să suporte şi costurile destul de piperate ale tranzacţionării fizice, pot utiliza aceste instrumente. Riscul este însă pe măsura câştigurilor şi puţini sunt dispuşi să şi-l asume.

"În principiu, în momentele de ma­xim istoric cumpărătorii, mai ales cei cu sume importante, se repliază în aşteptarea corecţiilor", spune Furtună.

De altfel, BCR a cumpărat ieri aur de la un client care a dorit să îşi marcheze profitul. Totuşi, analiştii Erste (care face de asemenea operaţiuni cu aur în Austria), au publicat recent un raport în care arată că metalul preţios ar putea ajunge la 2.300 $/uncie.