Germania s-a răzgândit: Grecia ar putea răscumpăra obligaţiuni cu banii UE şi FMI

Autor: Anca Dumitrescu 13.07.2011

Guvernul german a apreciat miercuri, că este posibil, "teoretic", ca Grecia să poată răscumpăra obligaţiuni de pe piaţă cu fondurile primite de la Uniunea Europeană şi FMI, opţiune pe care autorităţile de la Berlin au respins-o până acum, transmite AFP.

Regulile Fondului de susţinere financiară al zonei euro prevede "posibilitatea teoretică" de achiziţie a obligaţiunilor proprii, graţie ajutorului internaţional, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe.

Această opţiune, care ar permite Atenei reducerea datoriilor guvernamentale care depăşesc 160% din PIB, era un subiect tabu pentru Germania.

O astfel de operaţiune, costisitoare pentru bănci din cauza costului mare de împrumut de pe piaţă, ar permite retrogradarea ratingurilor Greciei de către agenţiile de evaluare financiară.

Soluţia ar fi acceptată şi de Banca Centrală Europeană (BCE), care a aplicat din primăvara anului trecut un program de achiziţie de obligaţiuni ale statelor cu probleme financiare.

Purtătorul de cuvânt al ministerului german a explicat că această concesie nu schimbă voinţa autorităţilor de la Berlin de implicare a investitorilor privaţi în susţinerea Greciei.