Investitorii „verzi“ au primit vestea pe care o aşteaptă de trei ani: CE a aprobat schema de sprijin pentru regenerabile

Autor: Roxana Petrescu 14.07.2011

Investitorii în energie verde au primit ieri o veste pe care o aşteaptă de aproape trei ani de zile şi anume avizul favorabil din partea Comisiei Europene (CE) asupra schemei de sprijin a României în domeniul surselor regenerabile de energie.

Deşi există o lege publicată în Monitorul Oficial încă din 2008, Legea 220/2008, în care este descrisă schema de sprijin pentru investiţiile în eoliene, biomasă sau centrale solare, abia la jumătatea acestui an autorităţile române au trimis CE notificarea oficială pentru această schemă a cărei valoare se ridică în următorii zece ani la peste 10 miliarde de euro.

În multe rânduri, investitori străini de talia E.ON (Germania), GDF SUEZ (grup franco-belgian) sau CEZ (Cehia) au cerut aplicarea acestei legi, fără de care aceste companii susţin că investiţiile verzi sunt nerentabile.

Deşi au existat suspiciuni privind supracom­pensarea, ieri CE a aprobat schema trimisă de statul român care ar trebui să deblocheze investiţii de 5 miliarde de euro în perioada 2011-2013, potrivit estimărilor Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE). Marile probleme pe care le ridică această schemă sunt creşterea facturilor la electricitate cu circa 30% până în 2017, dar şi eventualele pro­bleme pe care le-ar putea înregistra sistemul energetic din cauza caracterului incontrolabil al energiilor regenerabile.

Pe de altă parte, numai până în acest moment, în ciuda incertitudinilor legate de lege, investiţiile în energie verde s-au ridicat la circa un miliard de euro, creând locuri de muncă într-o perioadă dificilă pentru economia locală.

"Comisia Europeană aprobă schema de sprijin a României în domeniul surselor regenerabile de energie bazată pe certificate verzi", se arată în co­mu­nicatul CE.

După acest aviz favorabil, decizia CE urmează să fie trimisă către autorităţile române.

"Este rândul autorităţilor române să transforme în realitate potenţialul pe care ţara noastră îl are şi să atragă investiţii semnificative în acest domeniu într-un moment în care economia are nevoie mai mult ca oricând de fluxuri de capital şi de noi locuri de muncă. ANRE (Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei) este în continuare principalul actor de care depinde implementarea rapidă a legislaţiei", a precizat Dana Duică, directorul executiv al AREE.

La rândul lor, reprezentanţii ANRE spun că aplicarea legii nu este un lucru care să mai dureze mult timp.

"Trebuie să vedem concret decizia Comisiei, înainte de a putea comunica pe seama acestui aviz favorabil. În 30 de zile după primirea acestei decizii cred că va fi finalizată şi legislaţia secundară pentru că ea în mare parte este deja redactată", spune Dan Plaveti, preşedintele ANRE.

La rândul lor, investitorii în energie verde spun că semnalul dat de CE este o veste cât se poate de bună. "Este un pas mare înainte. Rămâne ca instituţiile statului să pună în aplicare acest cadru legal, să nu piardă acest moment. După trei ani de zile de aşteptare, Valvis Holding va putea face în sfârşit un anunţ public privind proiectele sale în domeniul energiei regenerabile", a spus omul de afaceri Jean Valvis, cel care a pus pe picioare afacerile cu ape minerale Dorna, dar şi brandul de lactate LaDorna.