Şefii BNR au reuşit să pună bani deoparte în ciuda crizei. Salariile rămân la secret

Ziarul Financiar 14.07.2011

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi-a publicat ieri pe site-ul băncii centrale declaraţia actualizată "a averii" semnată pe 6 iunie, alături de toţi membrii consiliului de administraţie, directorii şi şefii de serviciu din banca centrală.

Dacă în privinţa salariului pe care îl obţine de la BNR Isărescu aplică pastă corectoare, pentru a nu se vedea cât câştigă, la conturile bancare deschise în băncile locale are o pagină întreagă care include 13 conturi, unul dintre acestea cu sold de numai 1 dolar.

De asemenea, aici a şters numele băncilor unde are depozitele, dar în schimb a lăsat soldurile cu valoarea la zi, însumând echivalentul a 126.000 de euro. Isărescu are cea mai mare parte a economiilor împărţite egal în lei şi euro, plus depozite de aproape 15.000 de dolari americani. Valoarea depozitelor în lei aproape s-a triplat faţă de toamna trecută.

Adjunctul său, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, şi-a crescut averea comparativ cu toamna anului trecut, apărând în plus 74.000 de lei la plasamentele în moneda naţională şi 6.000 de euro la cele în valută. Şi valoarea bijuteriilor, tablourilor şi ceasurilor deţinute a crescut cu circa 2.500 de euro, la peste 30.000 de euro. El mai deţine o casă de vacanţă la Snagov şi două apartamente în Bucureşti. Nu are credite luate de la bănci, dar în schimb a acordat unor persoane fizice împrumuturi de circa 28.000 de euro.

Georgescu a scos în aprilie 2 milioane de lei din patru depozite bancare şi a cumpărat titluri de stat.

Şi Bogdan Olteanu, cel mai nou executiv de top din BNR, intrat în CA ca viceguvernator în toamna lui 2009, şi-a mărit economiile cu 50.000 de euro. Nu are pe numele său proprietăţi imobiliare, însă deţine acţiuni la UniCredit Ţiriac Bank, rămase de la fosta Banca Ţiriac.

Cristian Popa, viceguvernatorul BNR responsabil de politica monetară, ajuns la al treilea mandat consecutiv, are economii de aproximativ 25.000 de euro.

Popa, 47 de ani este proprietarul unui apartament în Bucureşti şI mai deţine bijuterii şI obiecte de artă de aproape 90.000 de euro. Nu are autoturism personal, terenuri şI nici participaţii la firme.

Dănilă a mai adăugat 300.000 de euro la avere

Nicolae Dănilă, membru al Consiliului de Administraţie al BNR şi titular al statutului neoficial de "bancherul român cu cea mai mare avere lichidă", şi-a sporit economiile în bănci din octombrie anul trecut şi până în iunie cu circa 300.000 de euro. În paralel, valoarea portofoliului de acţiuni şi obligaţiuni a urcat de la 9,2 la circa 10 mil. euro. Dănilă a condus BCR, cea mai mare bancă locală, din 1999 şi până în 2007.

Austriecii de la Erste i-au plătit la plecare un pachet de beneficii de mai multe milioane de euro. De altfel, cel mai mare plasament individual îl constituie acţiunile Erste Bank, în valoare de 5,66 milioane de euro. El mai are şi obligaţiuni de stat româneşti denominate în euro în valoare de aproape 4 milioane de euro. El deţine nu mai puţin de 21 de conturi curente şi depozite, plus două plasamente în fonduri de investiţii, în care acumulează 5,5 milioane de euro. Este singurul fost bancher comercial nevoit să-şi publice averea.