Românii au cumpărat 50 kg de aur în două săptămâni

Autor: Liviu Chiru 14.07.2011

BCR şi Piraeus, cele două bănci locale care derulează operaţiuni cu aur cu clientela, au vândut de la începutul lunii, adică în mai puţin de două săptă­mâni, circa 50 de kilograme de aur, în valoare de 1,8 milioane de euro.

Metalul preţios este văzut ca un "refugiu" în faţa furtunii care zguduie din nou pieţele financiare europene.

La cursul Băncii Naţionale, gramul de aur a sărit ieri de 153 de lei, atingând astfel un nou vârf istoric, pentru a treia zi la rând.

Mişcarea a fost determinată de creşterea cotaţiilor pe pieţele interna­ţionale, unde aurul a atins ieri un maxim de 1.578 dolari/uncie.

"Interesul este evident în creştere, mai ales pentru cantităţi mai mici, în jur de unu-două kilograme. Motivaţia aces­tei investiţii este dată de pro­tec­ţie/ asigurare a portofoliului de investiţii şi nu dorinţa participării la o piaţă în creş­tere. Din ce în ce mai mulţi investitori tratează aurul ca pe o valută de refugiu", spune Răzvan Furtună, head of re­tail sales în cadul Group Capital Markets la BCR.

Banca face operaţiuni cu aur doar cu clienţii de private banking, iar de la începutul lunii a vândut circa 30 de kilograme.

Piraeus este singura bancă ce vinde aur clientelei de masă. De la în-ceputul lui iulie a vândut peste 20 de kilograme, după ce în primele şase luni cumulase vânzări de 65 de kilograme.