Grecia strigă după banii de la UE şi FMI: "Incertitudinile sperie investitorii!"

Autor: Bogdan Cojocaru 14.07.2011

Premierul grec George Papandreou a cerut zonei euro şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) să aprobe rapid cel de-al doilea program de salvare destinat Greciei, pentru ca statul să evite prăbuşirea programelor de reformă economică, scrie publicaţia Financial Times Deutschland, citată de Reuters.

"Incertitudinile sperie investitorii, iar dispoziţia actuală nu ne ajută să trecem de criză. Dacă nu avem curând o decizie care să sprijine al doilea pachet de salvare astfel încât statul să poată demara reformele, totul va fi pus în aşteptare", a afirmat Papandreou.

Oficialul a menţionat că este deschis propunerilor discutate în prezent de membrii zonei euro privitoare la folosirea actualului mecanism de salvare al uniunii monetare, Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), de către Grecia pentru răscumpărarea datoriilor.

"Această idee ar putea reduce povara datoriilor pe care o duce Grecia, precum şi costurile gestionării datorilor", a spus oficialul, adăugând că soluţia trebuie găsită rapid pentru a se evita producerea de pagube.

Unii oficiali ai BCE şi din Germania s-au opus unui astfel de plan, însă ministrul de finanţe german a declarat miercuri că o astfel de măsură ar fi, teoretic, posibilă.

FESF, cu resurse de 440 miliarde de euro, a fost înfiinţat anul trecut şi a fost utilizat pentru ajutarea Irlandei şi Portugaliei.

Grecia a primit în primăvara anului 2010 un pachet de finanţare externă de 110 miliarde de euro pentru a evita falimentul financiar. În schimbul banilor, Atena a introdus măsuri dure de austeritate, care nu au reuşit însă să readucă încrederea investitorilor, astfel că statul grec are nevoie de noi fonduri.