Fitch taie cu 2 trepte ratingul a patru bănci greceşti prezente şi în România

Autor: Anca Dumitrescu 14.07.2011




Fitch Ratings a retrogradat joi ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale băncilor elene National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Agricultural Bank of Greece's (ATEbank), prezente în România, cu două trepte, de la "B+" la "B"-.

Ratingurile au rămas sub supraveghere în vederea unei noi posibile revizuiri în scădere, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Agenţia a retrogradat ratingurile de sprijin ale acestor bănci de la nivelul "5" la "4", iar plafonul de sprijin de la "B+" la "B-", şi le-a plasat sub surpaveghere cu implicaţii negative.

Ratingurile "B" pentru datoriile pe termen scurt ale băncilor au fost la rândul lor puse sub evaluare.

Decizia Fitch a avut loc după ce a retrogradat miercuri ratingul suveran al Greciei cu trei trepte, de la "B+" la nivelul "CCC", cel mai redus la nivel mondial.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi de sprijin ale NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus şi ATEbank reflectă faptul că sprijinul din partea FMI, Uniunii Europene şi Băncii Centrale Europene (BCE) pentru recapitalizarea băncilor elene şi refinanţare continuă să fie disponibil.

Plasarea lor sub supraveghere indică riscurile de revizuire în scădere, dacă ratingul suveran al Greciei va fi din nou retrogradat, sau dacă sprijinul pentru statul sau băncile elene se va reduce.

Ratingurile individuale ale celor cinci bănci au fost reduse de la "D/E" la "E" şi reflectă deteriorarea situaţiei financiare a acestora şi presiunile asupra capitalului, finanţării, lichidităţilor şi calităţii activelor, care escaladează din cauza temerilor serioase referitoare la situaţia financiară şi economică a Greciei.

Profilul de finanţare şi al lichidităţilor băncilor elene este susţinut de sprijinul BCE dar rămâne în pericol, având în vedere marjele reduse de manevră faţă de scăderea continuă a depozitelor.

Fitch notează şi vulnerabilitatea capitalului acestor bănci faţă de şocurile suverane.