Reuters: Nervozitatea pieţelor poate afecta programul de privatizare al României. Probleme la vânzarea acţiunilor Petrom?

Autor: Mediafax 14.07.2011

Nervozitatea pieţelor şi preţul mare, de 840 milioane dolari, cerut de Guvern pentru participaţia la Petrom ar putea afecta programul ambiţios de privatizare, comentează Reuters.

România a scos la vânzare 9,8% din Petrom, cea mai mare tranzacţie făcută vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar preţul ţintă este cu aproape 20% peste nivelul din piaţă.

"Piaţa este stabilită de cumpărător, există multă instabilitate. Dacă Italia explodează, s-ar putea ca participaţia să nu fie vândută", a declarat o sursă apropiată tranzacţiei, adăugând că există cerere, dar este foarte sensibilă la preţ.

Ţările din Europa emergentă, în frunte cu Polonia şi Rusia, încearcă să vândă active de stat pentru a consolida finanţele publice şi a atrage investiţii şi experienţă străină în industriile locale.

România a acţionat mai târziu de teamă să nu provoace concedieri şi a rămas cu active ineficiente care înghit anual sute de milioane de euro.

Guvernul s-a angajat să accelereze privatizările, în cadrul unui nou acord preventiv, de cinci miliarde de euro, convenit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Investitorii urmăresc cu atenţie şi situaţia din Grecia care vrea, sub presiunea creditorilor internaţionali, să vândă participaţii la companii de stat, privatizări din care să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015.

Perspectivele economice nefavorabile vor face însă investitorii reticenţi la preţurile cerute.

Leul a atins în această săptămână cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, iar acţiunile s-au depreciat la BVB, din cauza temerilor provocate de criza datoriilor suverane din Europa.

Asta înseamnă că Petrom este un indicator esenţial al angajamentului şi cererii investitorilor pentru alte tranzacţii, între care vânzarea de participaţii în companiile energetice Transelectrica şi Transgaz şi oferta publică iniţială a Romgaz.

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, la care guvernul are 21% din titluri. Vânzarea este administrată de Renaissance Capital, EFG Securities, BT Securities şi Romcapital. Citiţi mai mult despre oferta Petrom pe www.mediafax.ro