Topul celor mai rentabile şi totodată al celor mai ieftine acţiuni de la Bursă

Autor: Adrian Cojocar 15.07.2011
Electroargeş, Alumil şi BRD sunt companiile listate care au înregistrat cele mai mari rentabilităţi ale capitalurilor proprii (ROE) în ultimii cinci ani.


Ziarul Financiar a dorit să identifice care sunt cele mai rentabile companii listate pe Bursă atât pe perioada de recesiune din ultimii doi ani şi jumătate, cât şi în cea de avânt economic care a caracterizat România în anii 2006, 2007 şi prima parte a anului 2008.

Analiştii recomandă urmărirea acestui indicator pe o perioadă mai lungă pentru ca valoarea lui să nu fie dis­tor­sionată de un eveniment particu­lar care a avut loc la un moment dat şi care nu se va mai repeta sau un context fa­vorabil de piaţă.

Potrivit analizei, companiile cu cea mai mare rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) de pe Bursă în intervalul 2006 - 2010 au fost producătorul de as­pi­ratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), producătorul de pro­filuri de aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) şi BRD Société-Géné­rale (BRD), cu rate care au depăşit în medie 22% pe an.

Acest indicator poate fi urmărit în relaţie cu multiplul de valoare contabilă (P/B), care poate indica cât de scumpă sau de ieftină este o acţiune în raport cu capitalurile proprii.

Spre exemplu, la un indicator similar de rentabilitate a capitalurilor proprii în ultimii cinci ani, titlurile BRD înregistrează un indicator P/B de 2,04, nivel de aproape trei ori mai mare decât în cazul acţiunilor Alumil, care se tranzacţionează la o valoare contabilă subunitară, de 0,69, ceea ce înseamnă că rentabilitatea acţiunilor BRD este recunoscută mai bine de piaţă decât în cazul Alumil. Pe de altă parte, renta­bi­litatea Alumil s-a erodat mult mai pu­ternic în anii de recesiune, ajungând anul trecut la 3,4% de la o rentabilitate de 58% în 2006.

În opinia multor economişti rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) este cel mai important indicator de măsurare a performanţelor unei companii. O companie este cu atât mai rentabilă şi are un ROE cu atât mai mare cu cât generează mai mult profit cu o investiţie cât mai mică din partea acţionarilor.

"ROE este un indicator foarte re­levant pentru investitori şi oferă un grad mare de comparabilitate pentru că pot fi comparate companii nu numai din acelaşi sector de activitate, ci şi din sectoare diferite. Interpretarea multi­plu­lui de valoare contabilă (P/B - n.red.) depinde foarte mult de context. Dacă este boom economic, un P/B mai mic de 2 este bun, dar dacă este rece­siune, un multiplu al valorii contabile de 0,5 - 0,8 indică o subevaluare", spu­ne Iulian Panait, preşedintele societăţii de con­sultanţă în investiţii KTD Invest.

Rentabilitatea capitalurilor proprii se compară de obicei cu rata inflaţiei şi cu dobânzile bancare. Dacă renta­bi­litatea pe termen lung este sub dobânda ban­cară, atunci activitatea companiei nu-şi mai are rostul pentru că firma ar fi pu­tut câştiga mai mulţi bani plasând banii acţionarilor la bancă.

SIF-urile se numără de asemenea printre acţiunile care au înregistrat rate de rentabilitate a capitalurilor proprii ri­dicate în ultimii cinci ani, deşi sectorul fi­nanciar a fost unul dintre cele mai afectate de criză. Acest lucru se dato­rea­ză în principal vânzării de pachete strategice din portofoliu chiar pe timpul cri­zei, cum ar fi pachetele de la Bancpost.

SIF Banat-Crişana (SIF1) se pla­sea­ză în top cu un indicator ROE de 21,1%, urmată de SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) cu rentabilităţi de 20,3% şi respectiv 18,7%.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) oferă una dintre cele mai ridicate rate de rentabilitate a capitalurilor proprii, la nivelul a 18,5% în ultimii cinci ani, dar se tranzacţionează la cel mai mare multiplu de valoare contabilă de pe bur­să, respectiv 3,3.

"BVB este un monopol pentru că nu se poate spune că Sibex face prea multă concurenţă şi în aceste condiţii nu este dificil să-şi menţină o renta­bi­litate ridicată. BRD este o companie pe care totdeauna am respectat-o pentru că este una dintre puţinele care şi-au pro­pus să obţină o rentabilitate stabilă în timp la nivelul de 20-30%", spune Panait.

El mai spune că este important nu numai ca firma să obţină rentabilităţi ridicate, dar acestea să împartă profitul cu acţionarii minoritari prin dividende sau să ofere acţiuni gratuite.

În afară de acţiunile Alumil, printre titlurile de pe bursă care au înregistrat rentabilităţi ridicate în ultimii cinci ani şi care sunt relativ ieftine raportat la valoarea contabilă se numără cele ale Rompetrol Well Services (PTR), divi­zia de produse petroliere a Rom­petrol, pro­ducătorul de materiale de con­struc­ţii Teraplast Bistriţa (TRP), titlu­rile Băncii Transilvania (TLV) şi cele ale SIF Transilvania (SIF3). Toate aceste com­panii au obţinut indicatori ROE anuali de peste 14% şi se tranzac­ţio­nează în acest moment la multiplii P/B în apropiere sau sub 1.

Fondul Proprietatea (FP) a înre­gis­trat în ultimii cinci ani o rentabilitate me­die de doar 3,3%, dar se tranzac­ţionează la un discount semnificativ, de 41% faţă de valoarea contabilă.