Austriecii de la Uniqa au avut o pierdere de 13 milioane de euro anul trecut

Autor: Ciprian Valentin Botea 15.07.2011

Uniqa, unul din primii zece asigurători locali, a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 56 mil. lei (peste 13 mil. euro) faţă de un profit de 2,5 mil. lei în 2009, în condiţiile în care a avut cheltuieli mai mari, iar câştigul obţinut din plasamente s-a redus de patru ori, potrivit raportului pe 2010 publicat de companie.

Aceasta este cea mai mare pierdere raportată de o companie de asigurări anul trecut. Uniqa este urmată la mică distanţă de Groupama, cu un rezultat negativ de 50 mil. lei în 2010. Atât austriecii de la Uniqa, cât şi francezii de la Groupama au intrat relativ târziu pe piaţa românească şi se află încă în faza de investiţii pentru dezvoltarea companiilor locale.

"Pierderea pe care am înregistrat-o anul trecut a fost o pierdere planificată, nu ne-a luat prin surprindere. Dezvoltarea companiei presupune costuri semnificative, la care se adaugă şi o rată ridicată a daunei pe segmentul auto", a declarat pentru ZF Alfref Vlcek, vicepre­şedintele Uniqa Asigurări.

Compania a avut anul trecut cheltuieli cu daunele şi cheltuieli de exploatare mai mici, dar în schimb cheltuielile tehnice s-au triplat şi au ajuns la 34 mil. lei (circa 8 mil. euro). Concomitent, câştigurile din plasamente au scăzut de aproape patru ori, însumând 9,5 mil. lei. Profitul din 2009 fusese obţinut exclusiv pe seama câştigurilor din plasamente. Compania nu şi-a bugetat o revenire pe profit anul acesta, ci doar o reducere a pierderii comparativ cu 2010.

"Cu siguranţă ne vom îmbunătăţi rezultatul financiar în 2011, dar trecerea pe profit nu este bugetată pentru acest an. Avem susţinerea acţionarului nostru, care va continua să investească în cele două companii din România", a precizat Vlcek.

Austriecii mai deţin pe plan local Uniqa Asigurări de viaţă, o companie de talie mică din piaţa asigurărilor de viaţă, creată anul trecut prin redenumirea fostei societăţi Agras. Compania de asigurări de viaţă a subscris anul trecut prime echivalente cu 2.500 euro şi a avut o pierdere de 2,7 mil. lei (641.000 de euro).

Uniqa Asigurări a avut în 2010 afaceri de 432 mil. lei (103 mil. euro), în scădere cu 13% faţă de 2009. Compania avea active de 713 mil. lei (166 mil. euro) la sfârşitul lunii decembrie, în scădere de la 805 mil. lei în anul anterior.

"Anul acesta ne vom concentra pe dezvoltarea portofoliului non-auto, în special al asigurărilor de locuinţe, şi pe dezvoltarea forţei de vânzări. Obiectivul nostru este să ne men­ţinem poziţia în piaţa de asigurări şi să creştem pe segmentele profitabile", a mai spus vicepreşedintele Uniqa.

Piaţa asigurărilor generale a înregistrat o scădere de 7,5% anul trecut, până la circa 6,7 mld. lei (1,6 mld. euro), în principal din cauza vânzărilor mai mici pe segmentul auto.

Pierderea agregată a tuturor companiilor de asigurări a fost anul trecut de aproximativ 41 mil. lei (9,7 mil. euro), cu 60% mai mică decât în 2009, când rezultatul negativ depăşise 100 mil. lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Aproape jumătate din cele 43 de companii de asigurări active la sfârşitul lunii decembrie au raportat pentru 2010 o pierdere cumulată de 277 mil. lei (65 mil. euro), cu 34% mai puţin decât în anul anterior. Profiturile înregistrate de ceilalţi asigurători au însumat 235 mil. lei (circa 55 mil. euro).