ING se aşteaptă ca francul să ajungă la paritate cu euro. La Bucureşti francul ar urca la 3,9 lei

Autor: Liviu Chiru 15.07.2011

Nu există motive previzibile ca francul să piardă teren în faţa euro, ci ar putea chiar să mai urce, ceea ce înseamnă că şi la Bucureşti ar putea să fie noi creşteri. Francul elveţian se apropie acum de pragul de 3,7 lei, cu circa 75% peste nivelurile din 2007-2008, când mai multe dintre băncile locale mari sau medii îşi tentau clienţii cu dobânzi nominale foarte mici la la credite ipotecare în această monedă.

Cursul ar putea ajunge însă uşor la 3,8-3,9 lei pentru un franc dacă se îndeplinesc prognozele analiştilor ING Bank, care văd moneda elveţiană câştigând teren în faţa euro.

La Bucureşti, BNR calculează cursul francului indirect, pentru că pe piaţa interbancară sunt prea puţine tranzacţii cu această monedă. Astfel, BNR se uită la cotaţiile euro/franc elveţian de pe pieţele internaţionale şi la cotaţiile leu/euro de pe piaţa locală, calculând cursul leu/franc pe baza celor două.

Chiar dacă leul rămâne stabil în faţa euro, orice nouă apreciere a francului faţă de moneda unică se vede direct şi în cursul calculat de BNR.

Pe pieţele internaţionale francul a ajuns ieri la noi maxime record în faţa euro, cotaţiile coborând în premieră pe palierul de 1,15 franci pentru un euro. Ar putea ajunge la 1,1 franci pentru un euro, avertizează însă analiştii ING Bank de la Londra.

"Ne vedem constrânşi să coborâm proiecţia prind perechea euro/franc elveţian pe termen scurt până la 1,1 franci pentru un euro şi considerăm că dorinţa băncii centrale a Elveţiei de a-şi subţia bilanţul (îngroşat de cumpărările de euro operate în trecut - n. red.) va estompa orice revenire a cotaţiilor pe parcursul lui 2012", spune Chris Turner, şeful departamentului de Strategie pentru pieţele valutare în cadrul filialei de la Londra a ING Bank.

În actualul scenariu al ING, cotaţiile vor rămâne la 1,1 franci/euro până la sfârşitul acestui an. Abia în septembrie anul viitor cotaţiile vor urca la 1,2 franci pentru un euro, nivel la care se găseau săptămâna trecută. La astfel de niveluri, chiar şi cu menţinerea cursului leu/euro la nivelul actual, francul ar ajunge aproape de 3,9 lei.

Turner notează că economia elveţiană nu arată deocamdată semne că întărirea francului ar duce la slăbiciuni. Pe de altă parte, banca centrală a Elveţiei a dus dobânzile la franc aproape de zero încă de la începutul crizei, astfel că acum ar trebui fie să mai cumpere euro, fie să vină cu măsuri administrative pentru a contracara noi întăriri ale monedei, însă niciunul dintre aceste scenarii nu pare probabil.

Prognoza lui Turner diferă, cel puţin deocamdată, de prognozele celor mai mulţi dintre analiştii marilor bănci internaţionale.

Spre exemplu, austriecii de la Raiffeisen văd cursul urcând la 1,3 franci pentru un euro până în martie anul viitor, dar şi ei îndeamnă la prudenţă.



Prognozele diferă, dar cuvântul de ordine rămâne "precauţia"

"Pentru ca tendinţa să se inverseze spre o depreciere a francului, ar fi nevoie ca eforturile decidenţilor din Uniunea Europeană - care au lăsat mult de dorit în ultima vreme - să întărească încrederea în obligaţiunile statelor europene. Aceste măsuri de refacere a încrederii trebuie să înglobeze o soluţie pe termen lung la problema discrepanţelor fiscale din interiorul zonei euro. Evident, precauţie este cuvântul de ordine", comentează analiştii Raiffeisen Bank.

Puterea francului vine din percepţia investitorilor că moneda elveţiană este unul dintre puţinele "active sigure", oferind astfel un refugiu într-o lume plină de incertitudini şi turbulenţe.

Fuga spre siguranţă a făcut ca francul să atingă săptămâna aceasta noi maxim istorice în faţa euro, depărtându-se vizibil de media ultimului deceniu, de circa 1,5 franci/euro. "Evoluţia viitoare a francului ţine de rezolvarea problemelor fiscale din zona euro şi din SUA. Pieţele financiare elveţiene nu sunt nici foarte sofisticate, nici foarte lichide în comparaţie cu cee din zona euro, SUA sau Japonia, astfel că orice creştere a apetitului pentru risc pe pieţele internaţionale ar conduce la slăbirea francului", spune Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank. Prognoza grupului UniCredit indică revenirea cotaţiilor spre 1,32 franci/euro până la sfârşitul anului.

Clienţii gâfâie deja

Creşterea efortului de plată a ratelor antrenat de întărirea francului s-a văzut deja: restanţele populaţiei la creditele în franci aproape s-au triplat în ultimul an, iar în mai au trecut în premieră pragul de un miliard de lei (echivalentul a 251 mil. euro).

Românii au de rambursat băncilor credite, în mare parte garantate cu ipotecă, de echivalentul a 3,2 miliarde de euro.

"Cele mai multe cereri de refinanţare vin de la clienţi care au credite în franci elveţieni. Pe credite ipotecare, ponderea acestora este de 60%. Puţini sunt însă cei care se mai pot refinanţa, în principal din cauza scăderii valorii garanţiei. Circa 20% dintre solicitanţi se încadrează la refinanţare", comentează Liviu Andrei, directorul general al brokerului de credite Alliance Finance.