Notarii sunt o castă a rudelor politicienilor, spune un director din BNR

Autor: Gabriel Razi 15.07.2011

Agricultorii români suferă din cauza taxelor mari pentru tranzacţiile cu terenuri cerute de notari, care formează o castă a soţiilor şi rudelor politicienilor, spune Eugen Rădulescu, director în BNR. "Cel care vrea să cumpere un teren plăteşte dublu sau tripul faţă de preţul terenului pentru cadastru şi operaţiuni notariale. Jumătate din soţiile şi rudele oamenilor politici sunt notari, împreună stabilesc o castă care nu lasă să mişte nimic", a spus Rădulescu.

Printre cei peste 2.200 de notari aflaţi în evidenţele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România se numără şi soţii sau rude apropiate ale unora dintre cei mai cunoscuţi oameni politici. Printre soţiile politicienilor care au ales meseria de notar public se numără Ioana Tăriceanu, soţia fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu, Manuela Mitrea, soţia fostului ministru al transporturilor, actual senator PSD, Miron Mitrea sau Vanda Vlasov, soţia fostului ministru de interne Cristian David.

În plus printre alte rude apropiate ale oamenilor politici care sunt notari se numără Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, sau Claudiu Seucan, nepot al lui Octav Cozmâncă, fost senator PSD.