Ministrul de externe îi pune pe ambasadorii străini la colţ: Dacă tot acuză corupţia, să vină cu probe

Autor: Miruna Badea 15.07.2011

Ministrul român de externe Theodor Baconschi a afirmat ieri, referindu-se la faptul că amba­sadorii SUA şi ai Franţei şi preşe­dintele Ca­merei de Comerţ Româno-Britanice au spus că oamenilor de afaceri străini li se cere mită, că astfel de afirmaţii trebuie însoţite de probe, în caz contrar discuţia rămânând în registrul ipotetic.

"Am citit interviurile respective. Apreciez implicarea ambasadorului american de pildă în efortul guvernamental de a înăspri legislaţia anticorupţie şi nu văd în acest demers o imixtiune. În acelaşi timp, în momentul în care se fac astfel de remarci - cineva i-a spus ambasadorului francez că nu ştiu care oficial român ar fi cerut ceva - suntem într-un registru ipotetic şi cred că genul acesta de afirmaţii trebuie susţinut prin eventuale probe. Altfel, rămânem în domeniul unor aserţiuni care, desigur, se pot dovedi false", a spus Baconschi. El a precizat că remarca referitoare la ambasadorul francez este valabilă şi pentru cel american.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat recent că a avut acelaşi sentiment ca ambasadorul SUA în ceea ce priveşte oamenii de afaceri francezi care au venit şi i-au spus "ceea ce a spus ambasadorul american". "Am avut acelaşi sentiment ca ambasadorul american", a spus Henri Paul.

"Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adică mi-au spus că au existat cazuri de corupţie", a adăugat el. Întrebat dacă a fost vorba despre cereri explicite de mită, el a spus: "Da". "Au fost propuneri aluzive/discrete («appels du pied»), ştiţi cum se face", a adăugat ambasadorul. El a spus că le-a transmis oamenilor de afaceri să se ducă la poliţie. "Iar eu le-am spus: «Uitaţi, mergeţi şi spuneţi asta la poliţie. Duceţi-vă şi adresaţi-vă justiţiei. Eu nu sunt nici poliţia, nici justiţia». Şi oricum, ceea ce este clar este faptul că Franţa a semnat toate convenţiile internaţionale contra spălării banilor, contra traficului... Deci, noi nu dăm niciodată mită. Niciodată. Nu putem. Nu este deontologia întreprinderilor franceze. Între­prinderile franceze care au venit în România vor să fie exemplare. Şi sunt exemplare", a susţinut el.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, declarase, într-un interviu pentru "Adevărul", că există companii americane care au investit în România şi care se plâng de faptul că oficiali români le cer mită.

"În momentul în care se formulează o acuzaţie, ea trebuie demonstrată prin probe", a comentat ministrul român de externe acuzaţiile ambasadorilor.