(P) Cei mai bine plătiţi jucători ai Planetei

Ziarul Financiar 15.07.2011

Odată ajunşi în vârfurile tenisului mondial, jucătorii găsesc instantaneu reţeta financiară pentru a-şi asigura banii pe care nu ar putea să-i cheltuiască probabil nici în trei vieţi. Iar conductele pe care curg râurile de dolari spre conturile lor sunt extrem de diverse. Pentru că dincolo de premiile obţinute exclusiv din turneele pe care şi le adjudecă, companiile importante ale lumii se străduiesc să se asocieze cu marii campioni. Iar aceştia, consiliaţi de manageri abili, negociază la sânge! Unii îşi îmbunătăţesc contractele după anumite perioade, în funcţie de progresia rezultatelor, iar alţii nu şi le prelungesc din varii motive: spre exemplu un sponsor poate să invoce prăbuşirea în clasament a tenismanului sau regresia jocului său din cauza unor accidentări. Există însă şi acele companii care pun ochii pe "beneficiar" încă din perioada junioratului. Cred în el, îl ambiţionează cu simple accesorii (gen echipament, rachetă etc) sau chiar îl motivează financiar.

Sârbii au aruncat mânuşa americanilor

Dar în vârful tenisului sumele sunt exorbitante, iar zeii sportului alb devin personajele unor topuri extrem de interesante. Şi cum latura financiară a carierei unui sportiv a atras mereu atenţia canalelor media, multe dintre ele dau publicităţii la finele fiecărui an clasamente care ne fac să ridicăm din sprâncene concomitent cu lecturarea lor. Astfel, revista Forbes a prezentat anul acesta ierarhia celor mai bine plătiţi jucători de tenis în 2010, în calcul fiind luate premiile câştigate la turnee în sezonul respectiv, contractele din publicitate, banii luaţi pentru meciurile demonstrative sau pentru apariţiile la diverse evenimente organizate de multitudinea de sponsori ce se învârt în jurul lor. În considerare nu au fost luate însă şi taxele pe care jucătorii le plătesc la stat sau sumele pe care le acordă propriului staff. Un Top Ten cu multe surpize, cu o surprinzătoare egalitate între sexe (cinci băieţi şi cinci fete), dar şi cu o luptă parcă de la distanţă între vecinii noştri din Serbia - intraţi în clasament cu trei reprezentanţi - şi yankeii din Statele Unite - ieşiţi la rampă tot cu un trio de "bancheri". Iată mai jos numele ce şi-au mărit cel mai mult conturile în 2010 şi locul pe care se află în prezent în ierarhia feminină, respectiv masculină.

10. Jelena Jankovic (Serbia, 26 de ani, 15 WTA)
Jucătoarea antrenată de Andrei Pavel a adunat anul trecut 5 milioane de dolari. La uşa sa nu bat însă foarte multe contracte de sponsorizare, din totalul enunţat mai sus, 3,2 milioane de dolari fiind câştigate doar din tenis.

9. Ana Ivanovic (Serbia, 24 de ani, 18 WTA)
Păpuşa din Serbia a atras mereu ca un magnet sponsorii. A câştigat 7 milioane de dolari în 2010, a pozat pentru Sports Illustrated, a semnat cu celebra firmă de ceasuri Rolex şi a parafat un contract pe viaţă cu firma de echipament sportiv Adidas!

8. Andy Murray (Marea Britanie, 24 de ani, 4 ATP)
Idolul britanicilor este un new-entry în acest clasament. Andy ameninţă şi podiumul ATP, iar în 2010 în cont i-au intrat 10 milioane de dolari. Alături îi stau companii de renume mondial precum Adidas, Head sau RBS.

7. Novak Djokovic (Serbia, 24 de ani, 1 ATP)
Actualul lider mondial şi-a suplimentat contul din bancă în sezonul trecut cu 10 milioane de dolari, dar la finele acestui an, tenismanul va urca pe o poziţie superioară şi în topul câştigurilor după parcursul aproape fără greşeală. Nole a lăsat după 10 ani Adidas pentru Sergio Tacchini şi foloseşte rachete Head.

6. Andy Roddick (SUA, 29 de ani, 10 ATP)
Omul care a servit în 2004 cu 249 km/h (al doilea într-un top al vitezei serviciului) a adunat nu mai puţin de 14 milioane de dolari anul trecut. Şi-a valorificat excelent imaginea de sportiv sexi cu trup decupat din manulale de anatomie, prelungindu-şi înţelegerile cu Lacoste, SAP şi Lagardere.

5. Venus Williams (SUA, 31 de ani, 34 WTA)
Venus Ebony Starr Williams, pe numele său complet, a strâns în 2010 15 milioane de dolari. Americanca deţine un brand vestimentar intitulat Eleven şi este sponsorizată de Kraft, Americann Express, Wilson şi Ralph Lauren.

4. Serena Williams (SUA, 30 de ani, 172 WTA)
Mezina familiei Williams, deşi a traversat o perioadă dificilă din cauza repetatelor accidentări, a pus anul trecut mâna pe 20 de milioane de dolari. Printre sponsorii care n-au lăsat-o la greu se numără Nike, Hewlett-Packard şi Kraft. Multipla campioană la turneele de Grand Slam se află în prezent pe un incredibil loc 172 WTA.

3. Rafael Nadal (Spania, 25 de ani, 2 ATP)
21 de milioane de dolari i-au intrat în cont "Taurului furios" în 2010, an în care a privit din fotoliul de lider tot clasamentul masculin. Rafa parafează an de an contracte avantajoase cu diverşi sposori, dar între primii trei "parteneri" tradiţionali ai stângaciului din Mallorca se numără Nike, Kia Moros şi Babolat. Nadal se află pe poziţia a treia şi în clasamentul câştigurilor all time din tenis - cu 42 de milioane de dolari. La doar 25 de ani!

2. Maria Şarapova (Rusia, 24 de ani, 5 WTA)
Rusoaica de 1,88 m face ce face şi cucereşte toate înălţimile topurilor, pentru ca în cel de faţă să ocupe treapta secundă a podiumului, cu venituri de 24,5 milioane de dolari! La această sumă şi-au adus contribuţia şi trei dintre principalii săi susţinători: Nike, Prince şi Tiffany, doar compania de echipament sportiv oferindu-i în 2010 un contract de 70 de milionae de dolari pe o durată de opt sezoane.

1. Roger Federer (Elveţia, 30 de ani, 3 ATP)
Fostul lider mondial şi-a mărit conturile anul trecut cu nu mai puţin 43 de milioane de dolari, fiind lider autoritar la acest capitol. Eleveţianul are în spatele său trei companii puternice, precum Nile, Gilette şi Credit Suisse, care-şi aduc cu vârf şi îndesat aportul la averea lui Mister Perfect. De-alungul carierei, omul în al cărui palmares se regăsesc 16 titluri la turneele de Grand Slam, a adunat doar din premiile din tenis 56 de milioane de dolari.

Informatii despre achizitionarea biletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete