Isărescu: Nu exclud ca în septembrie să avem o inflaţie de sub 4%, daca ne ajută agricultura

Autor: Marius Radu - Mediafax 15.07.2011

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu exclude ca scăderea preţurilor de consum din iunie să continue şi în următoarele luni, în ipoteza unui an agricol bun, astfel încât rata anuală a inflaţiei să ajungă la sub 4% în septembrie.

"Eu nu exclud ca la începutul lui octombrie, când se va publica IPC (pe luna septembrie - n.r.), să avem o inflaţie de sub 4%. (…) Ipoteza unei rate lunare exact ca în luna iunie este probabilă şi în iulie şi în august şi eventual şi în septembrie. Cam acesta ar fi impactul unui an agricol care se anunţă bun", a spus Isărescu la un seminar pe tema inflaţiei.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a redus la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară. Potrivit datelor INS, în lunile de vară există o tendinţă de decelerare a inflaţiei, sau chiar de scădere a preţurilor, în condiţiile în care începe perioada de recoltare.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.