Dacă vă întrebaţi la ce mai lucrează Bill Gates: reinventarea toaletei moderne

Autor: Radu Racu 15.07.2011

Bill Gates, fondatorul Microsoft transformat în filantropul numărul unu la nivel mondial, lucrează la o metodă de reinventare a toaletei menită să servească populaţiile aflate sub limita sărăciei, scrie revista Time.

Următoarea idee care va contribui la binele omenirii va beneficia şi de finanţare germană, după ce ministrul Dezvoltării Dirk Niebel a dat undă verde pentru parteneriatul de 10 miliarde de dolari cu fostul şef al Microsoft. Proiectul ar trebui să furnizeze servicii sanitare pentru 800.000 de oameni din Kenya, în următorii cinci ani.

Circa 40% din populaţia globului nu are acces la miloace moderne de eliminare deşeurilor, respectiv nu are posibilitatea de "a trage apa". Instalarea unor toalete moderne pentru aceştia este practic imposibilă pentru că nu există apă suficientă.

Bill Gates l-a desemnat în cadrul organizaţiei sale non-profit pe inginerul olandez Frank Rijsberman să găsească o soluţie viabilă. Una dintre variantele propuse de Rijsberman implică două etape: prima - colectarea deşeurilor în latrine uriaşe şi deshidratarea lor printr-un procedeu special, care va elimina astfel apa din circuit - , urmată de reciclarea lor sub formă de îngrăşământ cu ajutorul unor bacterii.

Se pare că miliardarul american nu scapă nicio ocazie pentru a face lobby împotriva toaletei moderne şi a risipei de apă care implică folosirea ei. La o conferinţă de presă recentă de după o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, Gates le-a spus jurnaliştilor că nu a discutat politică ci proiectul unei "toalete perfecte".