"Pacea de la Hala Matache": Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei vor fi reluate sâmbătă, cu protejarea clădirii de patrimoniu

Autor: Liviu Iancu - Mediafax 15.07.2011
Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei, în prezent suspendate, vor fi reluate sâmbătă, iar construcţiile în zonă vor fi interzise temporar şi reluate când se va decide un plan de dezvoltare a zonei.

"Am agreat să se instituie interdicţie temporară de construcţie în zonă şi apoi să se decidă dezvoltarea zonei în vecinătatea diametralei Buzeşti-Berzei. Acest lucru va fi subiectul analizei în perioada următoare. Va fi făcut cadrul legislativ pentru cum se implementează astfel de proiecte, care trebuie să obţină şi acceptul locuitorilor, şi recomandările specialiştilor", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, după o dezbatere publică pe tema diametralei, la care a participat şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

La dezbateri s-a stabilit că lucrările de construcţie la diametrală vor fi reluate sâmbătă, cu condiţia să nu afecteze Hala Matache, clădire de patrimoniu.

"Am tras concluzia că e nevoie să ne întâlnim în două săptămâni, pentru a vedea soluţia concretă ca Hala Matache să rămână pe loc. În zonă, unde se doreşte să atragem turişti, vor fi spaţii publice de calitate şi spaţii pietonale", a spus Udrea.

Ea a adăugat că în viitor va trebui să se stabilească un regim de înălţime pentru clădirile care vor fi construite în zonă, pentru că există temeri că ar putea apărea clădiri foarte înalte, care să facă perimetrul respectiv neatractiv pentru turişti.

"Ne apucăm şi facem drumul şi ne oprim la 30 metri de hală sau nu ne oprim dacă soluţia arhitecturală e să facem trotuar pe sub arcadele pieţei. Dacă nu va exista aprobare, o vom muta la zece metri, într-un spaţiu obţinut prin demolarea unor case", a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a adăugat că lucrările vor reîncepe sâmbătă dimineaţa, la 04.30.

Alături de Udrea, şi Oprescu e de acord să fie emis un ordin de interdicţie temporară a lucrărilor în zonă.

La dezbaterea publică au participat şi reprezentanţii unor ONG-uri, dar şi arhitecţi, care au constituit un "grup de consolidare a încrederii".

Mircea Toma, reprezentantul unui ONG, consideră dezbaterile de vineri ca fiind un moment istoric, pe care l-a numit "pacea de la Hala Matache".

În concluzie, la dezbatere s-a stabilit alături de începerea lucrărilor la diametrală şi de interdicţia temporară a lucrărilor de construcţii în zonă, căutarea unei soluţii pentru Hala Matache, organizarea unui concurs de soluţii pentru zona care a fost demolată şi organizarea, de asemenea, a unui concurs de idei pentru Calea Victoriei, care ar urma să devină o zonă pietonală.

Udrea a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii, în luna iunie, să oprească lucrările de construcţie a tronsonului rutier Buzeşti-Berzei, cunoscut ca "diametrala nord-sud", după discuţii cu reprezentanţii unor ONG, care au protestat la sediul MDRT.

Organizaţiile neguvernamentale reuşiseră să anuleze în instanţă planul urbanistic zonal care stă la baza lucrărilor de intervenţie începute de Primăria Bucureşti în zonă, precum şi anularea autorizaţiei de construcţie.

Proiectul diametralei Buzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutul investiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul în care au fost făcute exproprierile şi au fost date autorizaţii de demolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zone protejate.

Primarul Capitalei a anunţat în noiembrie 2010 că Bucureştiul va putea fi traversat de la nord la sud în 20 de minute, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc, în urma lucrărilor la diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care o califica drept "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 de ani".

Municipalitatea preciza atunci că valoarea estimată a investiţiei este de circa 330 de milioane de euro.