Negriţoiu, ING Bank: Ideea unei adoptări a euro relativ apropiate riscă să devină un miraj periculos

Autor: Razvan Voican 16.07.2011

Ideea unei adoptări a euro relativ apropiate riscă să devină un miraj periculos şi în loc să fie stimulată creditarea în lei, în realitate creşte tot creditul în euro, a declarat Mişu Negriţoiu, directorul general al ING Bank România, el adăugând că dominanţa creditului în moneda europeană descurajează şi mai mult leul.



Negriţoiu a amintit că în cazul creditelor în euro costurile sunt stabilite de Trichet (Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE - n. red), nu de BNR.

"Este o glumă ideea că ne-am conectat la sistemul de plăţi în euro Target 2 şi am mai făcut un pas spre adoptarea monedei unice", a spus Negriţoiu.

Potrivit şefului ING Bank România, discuţia despre adoptarea euro se va relansa în cu totul alţi termeni, probabil nu atât pe vechile criterii de la Maastricht, cât cu accent pe predictabilitatea şi sustenabilitatea evoluţiei economice.

"Şi asta numai după ce Euroland îşi rezolvă propriile probleme. Între timp, noi continuăm creditarea în euro fără să ştim ce se va întâmpla în 20-25 de ani şi până la urmă creăm ceva de genul creditelor în franci elveţieni", a afirmat el.

Negriţoiu spune că nu se poate crea vreun miracol pe termen scurt pentru încurajarea leului, dar măcar trebuie început un trend.

La începutul lunii iulie, BNR a mai făcut un pas în direcţia adoptării monedei unice europene, lansând sistemul de plăţi în euro Target 2 România, care permite băncilor locale să facă direct transferuri în euro. Implementarea unei componente naţionale a Target2 este obligatorie numai pentru statele membre care adoptă moneda unică.

Adoptarea euro era iniţial prevăzută pentru 2014, dar ulterior s-a profilat momentul ianuarie 2015 pentru trecerea efectivă la euro, după o perioadă de pregătiri între 2012 şi 2014.