Harry Potter interzis în China până când un film chinez va stabili un nou record de vânzări

Autor: Radu Racu 17.07.2011

"Harry Potter şi Talismanele Morţii" sau "Transformes Dark of the Moon", sunt două dintre cele mai celebre producţii ale Hollywood-ului de anul acesta care nu vor fi distribuite în cinematografele din China - cel puţin nu încă - până când o producţie locală care spune povestea comunismului din statul asiatic nu va stabili un nou record de vânzări de bilete pentru piaţa internă, scrie revista Time.

"Harry Potter and the Deathly Hallows 2" (Harry Potter şi Talismanele Morţii) - ultimul film din seria ecranizată a autoarei J.K. Rowling, a obţinut 92,1 milioane de dolari din vânzări de bilete în SUA vineri, în prima zi de difuzare, stabilind un nou record de încasări.

Autorităţile chineze au investit foarte mult în "Begining of the Great Revival" (Începutul Marii Renaşteri), o peliculă de două ore care spune povestea ascensiunii Partidului Comunist din China şi a liderului său Mao Zedong. Filmul include o pleiadă de celebrităţi din Asia, printre care şi actorul Chow Yun Fat, unul dintre favoriţii Occidentului. Gao Jun, directorul Asociaţiei de Cinematografie de la Beijing, spune că niciun film din Occident nu va pătrunde în cinematografe, până când producţia locală nu va depăşi 124 de milioane de dolari din vânzările de bilete.

Sălile chineze rămân însă în mare parte goale, în ciuda biletelor distribuite şi gratuit populaţiei. Pe internet, pe site-urile specializate şi pe cele de unde filmul se vizionează sub o formă piratată, comentariile clasifică producţia drept "un gunoi". Pe IMDB, site-ul de referinţă pentru cinefilii care caută un reper de clasificare a unei producţii, filmul chinez este cotat cu nota 2,1 din 10.