Piaţa echipamentelor medicale a început anul pe plus. Se va menţine?

Autor: Ioana David 18.07.2011

Piaţa de echipamente medicale, un business anual de ordinul sutelor de milioane de euro, a crescut uşor în prima jumătate a acestui an cu circa 5-10% potrivit estimărilor companiei GE Healthcare, unul dintre principalii jucători din domeniu.

"Pe piaţa echipamentelor medicale primul trimestru a fost mai puternic decât al doilea anul acesta, lucru destul de atipic retrospectiv vorbind. GE Healthcare este în buget pentru prima jumătate, evoluţia afacerilor a urmat trendul pieţei", a spus Radu Lupu-Gorduza, GE Healthcare zone manager România & Republica Moldova.

Pe piaţa echipamentelor medicale, GE Healthcare, care rulează un business de peste 20 mil. euro (informaţie aferentă anului 2009 care se referă la activitatea General Electric Medical Systems România SRL, firma prin care acţionează atât direct, cât şi prin alţi parteneri comerciali), concurează cu Siemens şi Philips, însă există şi mulţi distribuitori, care au în portofoliu şi alte branduri.

Piaţa de profil este estimată la peste 150 de milioane de euro.

Anul acesta, majoritatea proiectelor companiei au fost în mediul privat. În primul semestru din 2011 au fost inaugurate spitale private în urma unor investiţii record de peste 100 mil. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de companii.

Întrebat despre impactul acestor deschideri în rândul companiilor de echipamente medicale, şeful GE Healthcare a spus că a fost minim. "Contractarea acestora s-a făcut în 2010 împreună cu finanţările aferente. Piaţa de service a crescut însă prin extinderea bazei instalate pentru fiecare producător", a adăugat el.

Planurile de extindere ale clinicilor şi spitalelor determină companiile din industria echipamentelor medicale să-şi diversifice oferta. "Dacă până acum doi - trei ani era suficient să oferi un aparat bun la un preţ convenabil, astăzi discutăm despre finanţare, project management, proiecte la cheie", a mai spus Radu Lupu-Gorduza.

Operatorii de servicii medicale private au anunţat planuri de extindere şi pentru perioada următoare atât pe segmentul clinicilor private, cât şi pe cel al spitalelor, ceea ce antrenează şi pieţe conexe, cum este cea a echipamentelor.