Pieţele financiare nu vor "pedepsi" Spania pentru rezultatele testelor de stres - oficial european

Autor: Vlad Popescu 17.07.2011

Pieţele financiare nu vor "pedepsi" luni Spania, deşi majoritatea băncilor care au picat testele de stres din Europa sunt spaniole, a declarat într-un interviu pentru El Pais preşedintele Autorităţii Bancare Europene, Andrea Enria, transmite Reuters.

Spania a inclus aproape toate băncile locale în teste, exemplu care nu a fost urmat şi de alte state, a afirmat Enria.

"Este un exerciţiu formidabil de transparenţă, care nu a condus la vreo mare surpriză, deci nu mă aştept la o zi neagră luni", a arătat oficialul.

Cele cinci bănci spaniole care nu au trecut testele vor avea nevoie de capital suplimentar şi trebuie pus la punct un plan în acest sens, măsurile fiind discutate la nivel european, a continuat el.

Instituţiile de credit în cauză reprezintă mai puţin de 10% din sistemul bancar spaniol. Patru sunt case regionale de economii, nelistate la bursă, iar cea de-a cincea este Banco Pastor, o mică bancă listată.

Autoritatea Bancară Europeană estimează că cele cinci bănci spaniole care nu ar reuşi să-şi menţină rata capitalului propriu de rang întâi peste 5% într-un scenariu de recesiune prelungită au nevoie de capital suplimentar de 1,6 miliarde euro.

Peste un sfert dintre cele 90 de bănci europene examinate sunt spaniole, iar cele mai mari bănci iberice, Santander şi BBVA, se numără printre cel mai bine capitalizate zece instituţii de credit din Europa.

De altfel, cele cinci bănci au picat testele de stres pentru că autorităţile europene nu au luat în calcul provizioanele generice drept capital. Acest tip de provizion este o măsură particulară Spaniei, iar autoritatea europeană nu a dorit ca instituţiile de credit locale să fie testate conform unor criterii diferite de concurenţii din alte ţări.

Provizioanele generice sunt un mod de a construi rezerve de capital în perioade de prosperitate, pentru a fi folosite în cazul apariţiei unor probleme. Banca centrală a Spaniei a fost lăudată în repetate rânduri pentru această măsură.

Guvernatorul Băncii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a declarat vineri că nicio bancă spaniolă nu are nevoie de capital suplimentar în urma testelor de stres.