Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Anca Dumitrescu , Vlad Popescu 18.07.2011

China a atras investiţii străine directe de peste 60 mld. dolari în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 18,4% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii economiei ţării şi al aprecierii monedei locale, potrivit Hurriyet.

Aproximativ 82,4% din acţionarii Deutsche Boerse au susţinut fuziunea acesteia cu NYSE Euronext, a anunţat operatorul bursei germane, conform agenţiei de presă Thomson Reuters. În urma tranzacţiei, bursa germană va numi zece din cei 17 directori ai noii companii, iar acţionarii săi vor deţine 60% din aceasta.

Filmul "Harry Potter and the Deathly Hallows, Part 2" a doborât recordul de încasări în ziua premierei după ce a înregistrat vânzări record de bilete în valoare de 92,1 mil. dolari la lansarea acestuia în Statele Unite şi Canada, scrie Bloomberg. Recordul l-a depăşit pe cel de 72,7 mil. dolari înregistrat de "The Twilight Saga: New Moon" în noiembrie.

Profitul net al Citigroup a crescut cu 24% în trimestrul al doilea, de la 2,7 mld. dolari la 3,34 mld. dolari, şi a depăşit estimările datorită pierderilor mai mici din credite neperformante, conform agenţiei de presă Thomson Reuters. Citigroup, care a avut nevoie de un ajutor guvernamental de 45 mld. dolari pentru a supravieţui crizei financiare, a obţinut profit pentru al şaselea trimestru consecutiv.

Preţul aurului a crescut timp de zece şedinţe consecutive, cea mai îndelungată perioadă de ascensiune din ultimii 40 de ani după ce unii investitori au început să se adăpostească de ameninţarea tot mai mare a intrării Statelor Unite în default, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Preţul spot al aurului a urcat vineri cu 0,3%, la 1.591,5 dolari pe uncie, aproape de maximul istoric de 1.594,16 dolari pe uncie atins joi.

Vânzările Volkswagen, cel mai mare producător auto din Europa, au crescut cu 14% în primul semestru, la 4,1 mil. vehicule, iar grupul german anticipează că va continua să depăşească ritmul de creştere al pieţei în a doua jumătate a anului, transmite Bloomberg. Piaţa mondială a înregistrat un avans de 6,1% al vânzărilor în primele şase luni.