Forintul şi zlotul sunt cele mai vulnerabile monede din Est la o nouă criză financiară

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 18.07.2011

Forintul ungar, zlotul polonez, randul sud-african şi realul brazilian sunt monedele emergente cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate în faţa unei crize a pieţelor de credit de genul celei generate de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Bro­thers, ce ar putea apărea pe fondul problemelor fiscale din Uniunea Euro­peană, susţin analiştii Citigroup, potrivit Bloomberg.

"Criza europeană se află într-un punct critic «în care fie liderii» vin cu un pachet de măsuri dramatice, fie situaţia se va deteriora semnificativ", se arată într-un raport al analiştilor Citigroup.

"Dacă ar deveni mai clar că UE nu va reacţiona în mod mai activ, ne-am aştepta la o vânzare masivă a majorităţii monedelor, dar ne-am aştepta" ca zlo­tul, forintul, randul şi realul "să înre­gistreze cele mai dramatice perfor­manţe".

Forintul a pierdut 4,5% în raport cu dolarul şi 1,9% în raport cu moneda euro până acum în această lună, cele mai puternice declinuri din rândul a peste 20 de monede ale pieţelor emer­gente, după ce Grecia a solicitat un al doilea pachet de susţinere financiară, iar temerile privitoare la posibilitatea ca şi Italia să aibă nevoie de ajutor s-au intensificat.

în raport cu dolarul, zlotul s-a depreciat cu 3,8%, leul cu 3,4%, co­roana cehă cu 3,2%, iar randul cu 2,1%. Valoarea realului brazilian a scăzut cu 0,8%.

Citigroup a estimat gradul de vulnerabilitate luând în calcul rezervele valutare împărţite la suma deficitului de cont curent şi a datoriilor cu scadenţă într-un an. Citigroup a analizat de ase­menea pariurile pe creşterea unei monede de pe piaţă.