Apple scoate Samsung de pe lista furnizorilor de componente pentru iPad

Autor: Ştefan Vrabie 18.07.2011

Taiwan Semiconductor Manufac­tu­ring Company (TSMC), o companie taiwaneză producătoare de cipuri, a început fa­bricarea unei noi generaţii de com­po­nente pentru dispozitivele mo­bile Apple, ceea ce ar putea însemna că producătorul tabletelor iPad va rupe contractul cu furnizorul său de cipuri Samsung Electro­nics, potrivit mai multor surse apropiate situaţiei, citate de agenţia de presă Reu­ters.

Samsung este singurul furnizor de cipuri A5 utilizate pentru tableta iPad 2, dar Apple a sugerat că doreşte să se îndepărteze de compania coreeană.

Cele două companii s-au dat reciproc în judecată acuzându-se de încălcarea unor brevete de invenţii, iar Samsung s-a do­ve­dit a fi cel mai aprig concurent al Apple în lupta de pe piaţa smartphone-urilor şi a ta­bletelor. Apple se confruntă însă cu mai multe obstacole în cazul în care va dori să facă o trecere la TSMC.

"Apple încearcă să diversifice sursa componentelor sale, dar va menţine în con­tinuare într-un fel sau altul o relaţie cu Sam­sung", a declarat William Wang, ana­list la Fubon Securities.

"Cred că TSMC va primi comenzi pentru noile cipuri, dar problema este cât de multe. Apple nu va oferi 100% din comenzi unui singur furnizor, cum este TSMC. Poate va aloca din comenzi doar 20-30%", a mai completat el.

Analiştii şi alte surse au declarat anterior că TSMC, cel mai mare pro­du­că­tor de cipuri sub contract, va deveni fur­ni­zor pentru următoarea generaţie de cipuri pentru dispozitivele Apple, cel mai pro­ba­bil începând de anul viitor. Cu toate aces­tea, cipul nu se va numi A6, spun sursele.

TSMC este un candidat evident pentru a câştiga afaceri viitoare cu Apple, deoa­rece şi-a bugetat 7,8 miliarde de dolari în acest an pentru actualizarea tehnologiei şi pentru a adăuga capacitate de producţie.

Compania are experienţă cu arhitec­tura cipurilor britanice ARM Holdings, utilizate pe scară largă de Apple pentru a face cipuri mobile eficiente din punctul de vedere al consumului de energie.

"Compania taiwaneză are deja toate detaliile şi autorizaţiile puse la punct", a spus una dintre surse.

Piaţa tabletelor, care anul trecut a fost dominată agresiv de iPad-ul Apple, este aşteptată să crească la 108 milioane de dispozitive anul viitor, de la 70 de milioane cât se estimează pentru 2011 şi 17,6 milioane cât a fost în 2010, potrivit firmei de cercetare Gartner.