Cătălin Chelu după achiziţia Argus Constanţa: Nu mai avem mult până ce ne facem un mic SIF

Autor: Adrian Cojocar 18.07.2011

Cătălin Chelu, unul dintre cei mai importanţi investitori de pe bursă, şi-a trecut în portofoliu la finele săptămânii trecute un pachet de circa 33% din acţiunile Argus Constanţa (UARG) şi spune că va continua seria de achiziţii din ultima perioadă pe măsură ce-şi diminuează participaţiile la SIF-uri, construindu-şi astfel propriul portofoliu de companii.

Omul de afaceri din Galaţi este deja la a cincea achiziţie anul acesta, precedenta având loc la finele lunii trecute când a cumpărat un pachet de 46,5% din acţiunile producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC) pentru câteva milioane de euro.

Chelu a luat prin surprindere investitorii de la bursă devenind peste noapte principalul acţionar al Argus, care este unul dintre cei mai mari producători locali de uleiuri vegetale, în schimbul sumei de peste 38 mil. lei (8,9 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie a sa de până acum.

"Nu mai avem mult până la un mic SIF care să concureze de la egal la egal cu SIF-urile. Noi am încercat să facem lucruri bune la companiile unde am ajuns şi dorim performanţă. Cheltuielile SIF-urilor cu salariile şi alte cheltuieli de administrare sunt exagerat de mari în raport cu activitatea acestora. Încerc să-mi diminuez participaţiile pe SIF-uri", a declarat Cătălin Chelu.

Omul de afaceri a mai cumpărat anul acesta pachete semnificative de acţiuni la producătorul de vase emailate şi şeminee Ves Sighişoara (VESY), la producătorul de obiecte ceramice Faimar Baia Mare (FMAR) şi producătorul de încălţăminte Aurora Târgu-Frumos (AUR). Anul trecut el a achiziţionat producătorul de aspiratoare electrice Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS) şi producătorul de lactate Natura Târgovişte (INBO), plătind pentru ambele companii peste şase mil. euro.

"Argus este o activitate alimentară profitabilă, cu o evoluţie bună şi constantă în ultimii ani. Compania are personal puţin şi un raport cifră de afaceri la număr de personal foarte bun. Sigur că dorim să ne impunem în conducere. În ceea ce priveşte conducerea executivă cred că cei de acolo şi-au făcut treaba foarte bine. Poate vom aduce puţin aer proaspăt în sensul de eficientizare şi diminuare a cheltuielilor şi idei noi legate de activitatea de desfacere", a declarat Cătălin Chelu.

SIF Oltenia (SIF5), care deţinea înainte 22% din acţiunile Argus, a răspuns la cumpărările realizate de Cătălin Chelu achiziţionând de pe piaţă circa 5% din acţiuni şi deţine în prezent circa 27% din companie. Un alt acţionar important este SIF Banat-Crişana (SIF1), cu un pachet de 5% din acţiuni.

Dacă în anii trecuţi Cătălin Chelu se afla în relaţii bune cu conducerea SIF Oltenia, de la care a achiziţionat producătorul de componente auto Altur Slatina (ALT) şi producătorii de lactate Lacta Giurgiu (INEM) şi Lactate Natura Târgovişte (INBO), în ultima vreme relaţiile cu managerii SIF-urilor s-au răcit.

Chelu şi SIF Oltenia s-ar putea bate în continuare pentru controlul Argus, care este una dintre cele mai "vânate" acţiuni de pe RASDAQ tocmai pentru că niciun acţionar nu deţine un pachet majoritar.

Principalul vânzător de acţiuni Argus a fost Vasile Leu, preşedintele companiei, care şi-a lichidat participaţia de 11,3% din acţiuni şi a încasat trei mil. euro. Leu s-a retras anul trecut de la şefia Argus Constanţa după ce a condus timp de 20 de ani compania lăsându-i locul fiului său, Mircea Theodor Leu.

Odată cu achiziţia Argus, Chelu a cumpărat practic şi Comcereal Tulcea (CTUL), în condiţiile în care producătorul de uleiuri vegetale deţine o participaţie de 66,75% din Comcereal Tulcea, care este unul dintre principalii furnizori ai Argus.

La ultimul preţ din piaţă, compania din domeniul agricol are o capitalizare de 3,9 mil. euro.

"Dacă mai apar oportunităţi în piaţă vom converti din acţiuni SIF prin vânzare pentru a strânge resursele financiare necesare. M-am gândit şi la ideea de a lista o companie pe bursă cu toate participaţiile achiziţionate, dar este un gând foarte îndepărtat mai ales că CNVM-ul impune atât de multe restricţii. Sunt de părere că CNVM pune prea multe beţe în roate investitorilor mari pentru a apăra interesele micilor investitori şi din această cauză nu ajută la dezvoltarea pieţei. Investitorii importanţi de la bursă sunt supuşi la foarte multe presiuni şi obstacole", a precizat Cătălin Chelu.

El a investit din octombrie 2010 şi până în prezent peste 18 mil. euro, pentru a deveni acţionar semnificativ în şapte companii de pe bursă, şi deşi a fost sancţionat de mai multe ori de către CNVM nu a derulat ofertă publică de preluare la niciuna dintre societăţile achiziţionate.

Legea pieţei de capital prevede ca în cazul în care un investitor sau un grup de investitori ajunge să deţină un pachet de control de peste 33% din acţiuni trebuie să deruleze ofertă publică pentru achiziţia restului de titluri de la ceilalţi acţionari.