(P) Originea termenului LOVE în tenis

Ziarul Financiar 18.07.2011

Tenisul fascinează prin mii de aspecte, iar dragostea infinită pe care i-o poartă fanii e provocată şi de micile detalii ale fenomenului sau de misterele neelucidate nici până azi.

Provenineţa termenului "love" - care desemnează ZERO la scorul din tenis pare o enigmă ascunsă într-o peşteră secretă. Mulţi avansează ideea că "love" s-ar fi născut din limba franceză, alţii pretind că din engleză, dar printre aceste ipoteze s-a strecurat şi una conform căreia termenul îşi are originea în limba olandeză! Mai în glumă, mai în serios, avem un caz asemănător cu acelea în care mai mulţi inventatori revendică aceeaşi descoperire! Şi de aici apar polemicile între state, scandaluri diplomatice etc. Dar nu e cazul şi într-un sport în care domneşte fair-playul, respectul, diplomaţia şi modestia.

Revenind la termenul "love", acesta semnifică într-un meci zero, nicio realizare, adică nimic. Este utilizat în timpul unui game, pe parcursul unui set, sau pentru a semnala scorul final, atunci când învisnul nu şi-a adjudecat nici măcar un set. Este o adevărată constantă pronunţată de arbitul de scaun de-alungul oricărui meci. Unul care se poate termina în 45 de minte spre exemplu, sau unul maraton precum cel disputat pe parcursul a trei zile, acum un an, la Wimbledon, de John Isner şi Nicolas Mahut.

LOVE într-un game

Aşadar, scorul într-un game este anunţat de arbitrul de scaun la începutul fiecărui punct. Oponenţii debutează de la zero, iar realitatea e semnalată de oficial prin enunţul "love, love". Dacă jucătorul aflat la serviciu nu reuşeşeşte nicuin punct, spre exemplu după două mingi disputate, atunci arbitrul de scaun se va apropia de microfon şi va semnala scorul "love 30" la startul următorului punct.

LOVE set

Mergând mai departe, scorul este adus la cunoştinţa publicului la înaintea fiecărui game, a fiecărui serviciu. Spre exemplu, dacă după trei gameuri desfăşurate, un jucător şi le-a adjudecat pe toate, atunci vocea oficialului va răsuna în felul următor: "Three games to love". În cazul în care unul dintre jucători a câştigat un act cu 6-0, scorul va fi semnalat de arbitru drept "love set".

LOVE la final

Termenul love poate apărea chiar şi la finalul unui meci de tenis, atunci când unul dintre jucători nu a reuşit să "confişte" într-un set nici măcar un game. Dacă tabela afişează scorul final 6-3, 6-0, atunci deznodământul va fi anunţat prin instalaţia de sunet a arenei "six three, six love".

LOVE… ca un OU

Originea termenului "love" care desemnează în tenis ZERO este extrem de disputată, suscitând dese polemici printre specialiştii în istoria tenisului. O primă variantă susţine că această exprimare este derivată din limba franceză, de la cuvântul "l oeuf" - bazându-se pe asemănarea perfectă dintre forma ovală a unui ou şi imaginea cifrei zero. "Seamănă ca două picături de apă", obişnuiesc să spună, mai în glumă mai în serios, tenismenii".

LOVE... pentru onoare

O altă provenineţă a fost identificată, pretind alţii, într-un alt termen franţuzesc "l heure" (oră), iar o a treia ar veni din limba olandeză, de la expresia "iets voor lof doen". Aceasta ar sublinia ideea conform căreia "poţi face ceva doar pentru onoare fără implicaţii sau aşteptări financiare".

LOVE... pentru adversar

Dar cea mai acceptată teorie este cea conform căreia termenul a fost împrumutat din limba engleză. Punctul de plecare? Mereu s-a avansat ipoteza potrivit căreia înaintea oricărei confruntări, când jucătorii sunt la egalitate, există încă sentimentul de "LOVE for each other", unul care dispare (sau nu) pe măsură ce partida începe, continuă şi se încheie.

Informatii despre achizitionarea biletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete