Georgescu: Phoenix - nume de cod pentru o tehnologie de stocare în cloud. Negocierile de vânzare continuă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 18.07.2011

UPDATE: Phoenix, proiectul secret dezvoltat de Gecad Technologies pentru a fi vândut unui investitor strategic, este o tehnologie de stocare în cloud, a declarat pentru ZF Radu Georgescu, preşedintele şi fondatorul companiei.

"Phoenix este numele unei tehnologii de stocare în cloud dezvoltată de către GECAD Technologies, aceeaşi companie care dezvoltă şi tehnologia de comunicare electronică Axigen. Este acum un produs independent, dezvoltat iniţial ca tehnologie înglobată în serverul de email Axigen", a declarat Georgescu.

"La nivel global, există un interes major pentru dezvoltarea de tehnologii în cloud şi mai ales pentru stocarea datelor în "nor". În principal, sunt două tipuri de "clouds" - unul public şi unul privat. Până în prezent, Amazon este leader în cloud public cu tehnologia lor S3 din cadrul serviciilor AWS (Amazon Web Services). Echipa Phoenix a dezvoltat o tehnologie unică, ultra-modernă, care permite fluxul liber al datelor şi aplicaţiilor între "norul" public şi cel privat şi crearea a ceea ce este numit "nor hibrid". Phoenix deţine totodată un mediu de stocare foarte sofisticat, cunoscut şi sub numele NOSQL Database. GECAD Technologies este una dintre puţinele companii din lume care a dezvoltat o astfel de soluţie hibridă şi mediul de stocare aferent", a adăugat fondatorul companiei.

În ceea ce priveşte negocierile purtate pentru vânzarea soluţiei, Georgescu afirmă că acestea sunt încă în curs de desfăşurare. "Suntem încă în discuţii, clar mai avansate decât în mai. Nu am semnat cu niciun investitor strategic încă".

Radu Georgescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, care a devenit celebru după ce a vândut către gigantul Microsoft o tehnologie antivirus, îşi pregăteşte terenul pentru o nouă vânzare a unei aplicaţii software, cu numele de cod "Phoenix S3", potrivit unui document publicat de Gecad Tehnologies, compania care a dezvoltat softul, în Monitorul Oficial.

Negocierile de vânzare ar urma să fie purtate de Radu Georgescu şi Diwaker Singh, conform datelor din document. Consultantul Diwaker Singh a devenit cunoscut în România prin poziţia de CEO al Telemobil (Zapp), pentru ca ulterior să fie implicat în mai multe afaceri, inclusiv imobiliare. Georgescu şi Singh au colaborat şi în alte tranzacţii.

Acţionarii Gecad Tehnologies sunt Concentric Limited - o companie cu sediul în Cipru deţinută de Radu Georgescu (88,2353% din acţiuni) şi Knighte Finance Limited, o societate care are de asemenea sediul în Cipru.

În spatele Knighte Finance se află mai multe fonduri de investiţii şi investitori privaţi care au intrat în acţionariatul companiei în anul 2007 printr-o tranzacţie de 2 mil. euro. Fondurile care au intrat în acţionariat sunt Global Finance şi 3TS-Cisco Growth Fund III, cărora li s-au adăugat investitori privaţi din Statele Unite şi Europa de Vest, a căror identitate nu este cunoscută. Fondul elen Global Finance deţine acţiuni şi la Totalsoft, unul dintre cei mai mari producători locali de software.

Conform datelor din documentul publicat în Monitorul Oficial de companie procesul de vânzare va fi condus de Radu Georgescu şi Diwaker Singh. "Deoarece Radu Georgescu a pus la dispoziţia societăţii ultimul împrumut de la asociaţi de până la 250.000 de euro, Concentric (şi implicit Radu Georgescu şi Diwaker Singh) va putea administra procesul de ieşire-dispunere de acţiuni a Produsului Phoenix S3 şi/sau Societatea fără drept de veto sau obstrucţii din partea Knighte Finance, conform contractului de asociere dintre Knighte Finance şi Concentric (…) - condiţionat ca (i) Knighte Finance să fie asigurată (în mod rezonabil) ca Cocnetric (Radu Georgescu şi Diwaker Singh) fac toate eforturile pentru a maximiza valoarea procesului de v-nzare, membrul Consiliului Ted Cominos va avea acces la discuţiile/negocierile preţului pentru a asigura Knighte că punctul i este îndeplinit", conform datelor publicate în Monitorul Oficial.

Ted Cominos, partener la fondul de investiţii Ethemba Capital, cel care a consiliat Gecad şi în tranzacţia cu Microsoft, a intrat în Consiliul director al Gecad Technologies în 2007.

În ceea ce priveşte aplicaţia cu numele de cod Phoenix S3, documentul este zgârcit în detalii. "O parte din codul şi tehnologia aferentă soluţiei de server de mail Axigen a fost rafinată şi dezvoltată pentru a servi drept baza unui nou proiect <<Phoenix S3>>, care a fost dezvoltat pentru a fi vândut de către societate unui potenţial investitor strategic terţ", conform sursei citate.