O misiune comună FMI-Banca Mondială-CE vine miercuri la Bucureşti pentru a doua evaluare din noul acord

Autor: Mediafax 18.07.2011

O misiune comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vine miercuri la Bucureşti pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, reprezentanţii instituţiilor internaţionale urmând să analizele modul în care au fost îndeplinite reformele în prima jumătate a acestui an.

Misiunea îşi va încheia vizita pe 1 august, când vor fi prezentate concluziile într-o conferinţă de presă.

Oficialii instituţiilor internaţionale se vor întâlni cu membri ai Guvernului, oficiali BNR, bancheri, reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, şi societăţii civile, şi vor analiza reformele şi modul în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat la finele lunii iunie prima evaluare a noului acord, de tip preventiv, şi a pus la dispoziţia României a doua tranşă, de 481 de milioane de euro.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.