Record după record la aur. Un nou maxim istoric înregistrat la o cotaţie de 1.600 dolari / uncie

Autor: Traian Terzianm 18.07.2011

Preţul spot al aurului a atins astăzi un nou maxim istoric pe pieţele internaţionale, la 1.600 dolari pe uncie (o uncie echivalează cu 31,1 grame) pe fondul temerilor cu privire situaţia din Europa şi SUA, informează site-ul Bloomberg.com.

Cotaţia vine ca urmare a declaraţiilor făcute de fostul secretar al trezoreriei americane, Larry Summers, care a spus că dacă SUA ar intra în incapacitate de plată ar fi un dezastru mai mare decât colapsul Lehman Brothers din 2008.

De la 1 decembrie 2008 până în prezent preţul aurului s-a dublat în condiţiile în care Banca Federală a Statelor Unite a pâstrat dobăânzile la nivel minim iar guvernul a cheltuit trilioane de dolari pentru a impulsiona creşterea globală.

Barak Obama încearcă să găsească soluţii pentru a reduce deficitul, având ca termen limită data de 2 august când Congresul american va trebui să majoreze plafonul de îndatorare.

Preţul aurului înregistrat la bursele din Londra si New York va continua să crească într-un ritm alert datorită temerilor legate de răspândirea crizei datoriilor în Europa şi a ameninţării că SUA ar putea să intre în incapacitate de plată.

Potrivit analiştilor, cotaţia aurului va creşte atât timp cât ne aflăm în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, la nivel mondial, în care aurul este considerat cea mai bună investiţie.