SUA ar trebui să elimine plafonul datoriei de stat din cauza căruia riscă să intre în default

Autor: Vlad Popescu - Mediafax 19.07.2011

Agenţia de evaluare financiară Moody's sugerează Statelor Unite să eli­mine plafonul datoriei guvernamentale pre­­văzut de lege pentru a reduce incer­titudinea în rândul deţinătorilor de obli­gaţiuni, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

SUA reprezintă una dintre puţinele eco­nomii dezvoltate unde legislativul stabileşte un plafon pentru datoria de stat, situaţie care creează periodic incertitudine privind capa­citatea guvernului de a-şi respecta obligaţiile financiare, se arată într-un raport al Moody's.

"Ne-am reduce estimarea privind riscul unui eveniment neprevăzut dacă guvernul şi-ar schimba cadrul legislativ de administrare a datoriei publice pentru a îmblânzi semnificativ sau a elimina acest factor de incertitudine", a declarat analistul Moody's Steven Hess în raport. Agenţia a avertizat săptămâna trecută că ar reduce ratingul "AAA" al SUA dacă guvernul ar întârzia plăţi legate de datoria de stat.

Presiunea exercitată de agenţiile de rating asupra Casei Albe şi a Partidului Republican de a ajunge la un acord privind reducerea deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat a atins astfel cote critice.

Moody's notează că a considerat întotdeauna că riscul intrării Statelor Unite în default este foarte redus, deoa­rece Congresul a ridicat fără probleme în ultimele câteva zeci de ani plafonul datoriei de stat fără prea multe con­tro­verse.

Actualele divergenţe dintre Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, şi administraţia Obama privind plafonul datoriei de stat au generat un nivel ridicat de incertitudine şi au determinat Moody's să crească estimarea privind probabilitatea unui eveniment neprevăzut.

Agenţia de rating a sugerat totodată că guvernul american ar putea lua în calcul alte modalităţi de limitare a datoriei de stat, dând ca exemplu Chile, considerată cea mai "sănătoasă" ţară din America Latină din punct de vedere fiscal.

"În alte ţări, nivelul deficitelor este constrâns de guvernanţa fiscală, ceea ce conduce la un bun control al datoriei, chiar dacă aceasta teoretic nu este limitată", a arătat Moody's, subliniind că această abordare este eficientă în Chile.

Agenţia dă drept exemplu şi criteriile Tratatului de la Maastricht din Europa, care recomandă ca raportul dintre datoria de stat şi Produsul Intern Brut (PIB) să nu depăşească 60%. Moody's notează totuşi că această recomandare este de mutle ori încălcată de guverne.

Republicanii şi democraţii trebuie să ajungă la un acord privind majorarea pragului de îndatorare până la data de 2 august, după care guvernul nu îşi va mai putea plăti în totalitate obligaţiile.