Şeful Gecad discută vânzarea unei tehnologii „cloud“, cel mai fierbinte subiect în IT

Autor: Adrian Seceleanu 19.07.2011

Radu Georgescu, unul din­tre cei mai cu­noscuţi an­tre­pre­nori români, care a devenit celebru după ce i-a vân­dut gigantului Micro­soft o so­lu­ţie anti­virus, discută din nou vânzarea unei tehnologii software cu numele de cod "Phoenix S3", potrivit unui docu­ment publicat în Monitorul Oficial de Gecad Tehnologies, compa­nia care a dezvoltat softul.

Într-o declaraţie pentru ZF, Geor­gescu a confirmat datele şi a precizat că Phoenix este o teh­no­logie de stocare în cloud - unul dintre cele mai fier­binţi su­biecte discutate în acest moment în in­dustria IT globală. Tehnologiile "cloud" le permit com­paniilor să acceseze de la distanţă, prin inter­net, diferite servicii şi aplicaţii care nu mai sunt in­stalate local, ci în centre de date specializate.

"Phoenix este numele unei tehno­lo­gii de stoca­re în cloud dezvoltată de că­tre Gecad Techno­lo­gies, aceeaşi com­pa­nie care dezvoltă şi tehnologia de co­mu­ni­care elec­tronică Axigen. Este acum un pro­dus in­dependent, dezvoltat ini­ţial ca teh­no­lo­gie înglo­bată în ser­ve­rul de e-mail Axi­gen", a declarat pen­tru ZF Ra­du Geor­ges­cu, preşedintele şi fon­da­torul companiei.

Conform datelor din documentul publicat în Moni­torul Oficial, tehno­lo­gia a fost dezvoltată din start pentru a fi vândută. "O parte din codul şi teh­no­logia aferente soluţiei de server de e-mail Axigen a fost rafinată şi dezvoltată pentru a servi drept bază unui nou proiect «Phoenix S3», care a fost dez­vol­tat pentru a fi vândut de către societate unui po­ten­ţial investitor strategic terţ."

Negocierile de vân­zare ar urma să fie pur­ta­te de Ra­du Geor­ges­cu şi Di­wa­ker Singh, conform da­te­lor din do­cu­ment. Con­sul­tantul Diwaker Singh a de­venit cunoscut în Ro­mâ­nia prin po­zi­ţia de CEO al Te­le­mobil (Zapp), pen­tru ca ulte­rior să fie im­pli­cat în mai mul­te afaceri, in­clu­siv imobi­lia­re. Geor­­ges­cu şi Singh au cola­borat şi în alte tranzacţii.

Acţionarii Gecad Teh­no­logies sunt Con­centric Li­mited - o companie cu se­diul în Cipru deţinută de Radu Geor­gescu (88,2353% din acţiuni) - şi Knighte Finance Limited, o societate care are de asemenea sediul în Cipru, în spatele că­reia se află mai multe fonduri de inves­ti­ţii şi investitori privaţi care au intrat în acţionariatul companiei în anul 2007 printr-o tranzacţie de 2 mil. euro. Fon­durile care au intrat în acţionariat sunt Global Finance şi 3TS-Cisco Growth Fund III, cărora li s-au adăugat investitori privaţi.

Conform datelor din documentul pu­blicat în Monitorul Oficial de com­pa­nie, procesul de vân­zare va fi condus de Radu Georgescu şi Diwaker Singh, iar ac­ţio­na­rii minoritari nu vor putea bloca sau obiec­ta asupra tranzacţiei de vân­zare. Intere­se­le acţionarilor mi­noritari vor fi re­pre­zen­tate de Ted Co­mi­nos, par­tener la fondul de investiţii Ethem­ba Ca­pital, cel care a con­si­liat Gecad şi în tran­zac­ţia cu Micro­soft, a in­trat în con­si­liul di­rec­tor al Gecad Tech­no­lo­gies în 2007. Co­mi­nos va avea acces şi la dis­cuţii şi negocie­rea pre­ţului. În ur­ma discuţiilor s-ar putea vinde doar teh­no­logia Phoenix, dar nu este exclusă nici vânzarea întregii com­pa­nii, conform datelor din Moni­to­rul Ofi­cial. "Radu Georgescu şi Diwaker Singh au permi­siu­nea pentru adminis­tra­rea procesului de vânzare a sus­menţionatului produs Phoenix S3 şi/sau a societăţii."

Acţionarii Gecad Technologies au luat această de­cizie într-o şedinţă care a avut loc în 19 mai. În­trebat cum au evo­luat de atunci discuţiile de vân­za­re, Geor­gescu a spus că acestea au avansat, dar încă nu s-a semnat nimic. "Suntem încă în dis­cuţii, clar mai avansate decât în mai. Nu am semnat cu niciun investitor strategic încă."

După tranzacţia din 2003 cu Mi­cro­soft, în 2007 un consorţiu de şapte in­ves­ti­tori, care include un fond de investiţii fi­nan­ţat de gigantul american Cisco - cel mai mare producător mondial de echi­pa­mente de reţea - cumpără 11,7% din ac­ţiunile pro­ducătorului local de soft­ware Gecad Techno­lo­gies. Principalul activ al fir­mei era un soft de mesa­ge­rie electro­ni­că denumit Axigen.

În 2010 grupul sud-african de media Naspers, cu afaceri de 1,4 mld. euro în 2009, cumpără 83% din o altă companie fon­dată de Radu Gorgescu, GeCad ePayment, un pionier al plăţilor cu car­dul pe internet în România. Anul acesta fon­dul 3TS Capital Partners a preluat un pa­chet minoritar de acţiuni la fur­ni­zo­rul de so­luţii şi servicii pentru dis­tri­buţia electro­ni­că de software Avangate, pen­tru patru milioane de euro.