Randamentele obligaţiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei ating noi recorduri

Autor: Marius Oncu - Mediafax 18.07.2011

Randamentele obligaţiunilor Italiei, Spaniei, Greciei, Irlandei şi Portugaliei au atins luni noi maxime record de la intrarea acestor state în zona euro, ca urmare a extinderii crizei datoriilor suverane, transmite Bloomberg.

Grecia, Irlanda şi Portugalia au urcat la niveluri record în privinţa randamentelor obligaţiunilor pe doi ani, în timp ce în cazurile Spaniei şi Italiei au fost atinse noi maxime la finanţările pe termen lung, respectiv zece ani. Randamentul cerut la titlurile Greciei pe doi ani a urcat cu 1,63 puncte procentuale, la 34,7%.

Totodată, randamentul obligaţiunilor germane, considerate investiţii sigure, a scăzut.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a reafirmat că se opune unei restrructurări a datoriei Greciei, în contextul pregătirilor pentru reuniunea de joi a liderilor europeni la Bruxelles. Bursele au scăzut din cauza temerilor că băncile europene ar putea fi nevoite să atragă capital de până la 80 de miliarde de euro în urma testelor de stres.

"Se pare că nu vom vedea o soluţie imediată la criza datoriilor, aşa că investitorii preferă să rămână precauţi, situaţie care se reflectă în obligaţiunile germane. Nu există un motiv anume pentru evoluţia Italiei şi Spaniei. Este extinderea crizei", a afirmat Kornelius Purps, analist la UniCredit Munchen.

Randamentul obligaţiunilor pe zece ani ale Italiei a urcat cu 0,19 puncte procentuale, la 5,95%, până la 14:08 GMT, după ce a atins pe parcursul zilei un maxim de 6,03%, peste recordul anterior, de 6,02%, înregistrat săptămâna trecută. Randamentul de 6,03% este cel mai ridicat din 1997. Randamentul titlurilor italiene pe doi ani a urcat cu 0,31 puncte procentuale, la 4,53%.

Obligaţiunile Spaniei au consemnat o majorare de 0,22 puncte a randamentului, la 6,29%, după ce au atins un maxim de 6,37% pe parcursul şedinţei de luni.

Randamentele la doi ani pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia au atins niveluri record de la intrarea acestor state în zona euro, de 34,7%, 23,31%, respectiv 20,1%.